Ισπανία: Η κυβέρνηση αλλάζει την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξαιτίας του σκανδάλου παρακολουθήσεων Pegasus

Μετά από δύο εβδομάδες που το σκάνδαλο παρακολουθήσεων Pegasus απασχολεί το σύνολο των ισπανικών ΜΜΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την αντικατάσταση της ηγεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CNI). Η Πάθ Εστέμπαν, γενική διευθύντρια της ισπανικής ΕΥΠ αντικαθίσταται από την Εσπεράνθα Καστελέιρο επίσης πρόσωπο εμπιστοσύνης της Υπουργού Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες η οποία είναι η πολιτική υπεύθυνη της ΕΥΠ.

Ο Σάντσεθ επιχείρησε να κλείσει γρήγορα το πρόβλημα με την παρακολούθηση τόσο του δικού του κινητού όσο και των περισσότερων μελών της κυβέρνησης του, οι οποίοι παρέδωσαν όλοι τα κινητά τους για περαιτέρω έλεγχο από τις υπηρεσίες της ΕΥΠ. Το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus τον Μάιο και τον Ιούνιο 2021 απέσπασε πολλά giga πληροφοριών από το κινητό τηλέφωνο του ισπανού πρωθυπουργού και άπαντες αναζητούν ποιoς πραγματοποίησε την παρακολούθηση. Συγκεκριμένα παρακολουθούνταν το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καθώς επίσης και το κινητό τηλέφωνο της υπουργού Αμυνας και επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CNI) Μαργαρίτα Ρόμπλες. Το ίδιο συνέβαινε και με το κινητό τηλέφωνο της πρώην υπουργού Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάρα. Η απόπειρα παρακολούθησης από το Pegasus και του κινητού του υπουργού Γεωργίας ο οποίος υπήρξε πρέσβης στο Μαρόκο και με αφορμή ότι τον Μάιο και Ιούνιο του 2021 η κρίση Ισπανίας Μαρόκου βρισκόταν στη χειρότερη περίοδό της στρέφουν όλες τις υποψίες προς τον βορειοαφρικανό γείτονα.

Η Πάθ Εστέμπαν την περασμένη εβδομάδα κεκλεισμένων των θυρών είχε εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής της Βουλής που ελέγχει τα απόρρητα κονδύλια, όπου παραδέχτηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα κινητά τηλέφωνα, πολιτικών της Καταλονίας που ανήκουν στα αποσχιστικά κόμματα χωρίς όμως να αποκαλύψει τους λόγους.

Η υπουργός Άμυνας Ρόμπλες, της οποίας την παραίτηση ζητούν αρκετά κόμματα ως πολιτικά υπεύθυνη του CNI υπερασπίστηκε σήμερα «το μεγάλο διεθνές κύρος» της ισπανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ειδικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Για το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας του CNI η Ρόμπλες απάντησε ότι «Αντικαταστήσαμε μία δημόσιο λειτουργό από το CNI με μία άλλη. Δεν είναι απόλυση, είναι αντικατάσταση», τόνισε στις ερωτήσεις και απέφυγε ανά πάσα στιγμή να εξηγήσει γιατί έγινε η αντικατάσταση. Σχετικά με την κατασκοπεία του Pegasus των Καταλανών πολιτικών , η αρμόδια υπουργός απάντησε ότι : «Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν ερευνάται για τις πολιτικές του ιδέες. Υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τις δικές τους ιδέες. Όλες οι αποφάσεις είναι εξουσιοδοτημένες από τους δικαστές και έχουν κίνητρα», επέμεινε και τάχθηκε υπέρ του αποχαρακτηρισμού των δικαστικών εξουσιοδοτήσεων για αυτή την κατασκοπεία. Υπολογίζεται ότι συνολικά 65 Καταλανοί που συνδέονται με αποσχιστικά κόμματα παρακολουθούνταν από το CNI.

H Παθ Εστέμπαν ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών στην ιστορία τους από το 2020 παρότι ανήκε στην υπηρεσία τουλάχιστον 40 χρόνια. Όμως η αδυναμία του CNI να εντοπίσει και να ενημερώσει για τις παρακολουθήσεις των κινητών του υπουργικού συμβουλίου που έγιναν ένα χρόνο πριν αποδεικνύει την αδυναμία λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών. Αν δεν υπήρχε η έκθεση του Citizen Lab, στις 18 Απριλίου που δημοσιοποίησε τις παρακολουθήσεις των Καταλανών από το Pegasus πιθανότατα οι μυστικές υπηρεσίες να μην είχαν εντοπίσει την πραγματική διάσταση της κατασκοπείας.

Το κενό ασφάλειας που δημιουργήθηκε, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά καθώς πώς είναι δυνατόν να παρακολουθείται η μισή κυβέρνηση και να το αγνοούν οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες;

ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ