Ισπανία: Εθνική γιορτή για την ημέρα ανακάλυψης της Αμερικής από τον Κολόμβο

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Εθνική γιορτή η 12η Οκτωβρίου στην Ισπανία και αργία σε όλη τη χώρα. Στη Μαδρίτη τις πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση των ενόπλων δυνάμεων την οποία παρακολούθησαν οι Ισπανοί βασιλείς και η πολιτική ηγεσία στο σύνολο της. Ακολουθεί δεξίωση στο παλάτι.

Η ημερομηνία αυτή θεωρείται η γιορτή της “ Ισπανοσύνης” (Hispanidad) και σε ορισμένα κράτη της Λατινικής Αμερικής γιορτάζεται επίσης. Κι αυτό γιατί στις 12 Οκτωβρίου του 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι του για τις Ινδίες με εντολή των Καθολικών βασιλιάδων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας πάτησε για πρώτη φορά γη μετά από μεγάλο διάστημα στη θάλασσα.

Η βαθιά του πίστη ήταν ότι είχε φθάσει στην Ινδία αν και στην πραγματικότητα είχε φθάσει στο νησί Γουαναχανί στο οποίο έδωσε το όνομα Σαν Σαλβαδόρ ( Άγιος Σωτήρας). Στην ουσία ο Κολόμβος είχε φθάσει στα σημερινά νησιά Μπαχάμες και για πρώτη φορά θα ξεκινούσε η ένωση δύο ηπείρων της Ευρώπης και της Αμερικής. H 12η Οκτωβρίου συμβολίζει επίσης την ιστορική επέτειο κατά την οποία η Ισπανία ξεκίνησε «μια περίοδο γλωσσικής και πολιτιστικής προβολής πέρα ​​από τα ευρωπαϊκά όρια». Ο εορτασμός αυτός ξεκίνησε και καθιερώθηκε επίσημα από το 1892.

Για μεγάλο διάστημα η 12η Οκτωβρίου ήταν η Ημέρα της Φυλής (raza). Στην σημερινή παρέλαση συμμετείχαν 2.656 άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, 68 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα και 115 στρατιωτικά οχήματα. Το 2020 η παρέλαση δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here