Ισπανία: «Βουτιά» κατά 80% σε αριθμό επιβατών αεροπορικών πτήσεων το α’ τρίμηνο του 2021

Σύμφωνα με την Α.Ε.Ν.Α. (Εταιρία του Δημοσίου που διαχειρίζεται τα ισπανικά αεροδρόμια) ο αριθμός των επιβατών εμφανίζει πτώση κατά 80,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Την ίδια ώρα, τα αεροπορικά δρομολόγια έχουν μειωθεί κατά 52% που σημαίνει ότι όχι μόνο πετούν περίπου τα μισά αεροπλάνα, αλλά ταξιδεύουν και μισοάδεια. Ο αριθμός των επιβατών το πρώτο τρίμηνο ανήλθε μόνο σε 8,24 εκατομμύρια.

Οι λόγοι είναι καταρχήν οι περιορισμοί στην κινητικότητα και τα περιμετρικά κλεισίματα των Αυτονομιών. Στις Αυτονομίες όπου εφαρμόστηκαν αυστηρότερα μέτρα λόγω της πανδημίας, η μείωση ήταν μεγαλύτερη. Όπως για παράδειγμα στα αεροδρόμια της Αυτονομίας της Βαλένθιας και της Αυτονομίας της Καταλονίας. Το αεροδρόμιο Alicante-Elche υπέστη μείωση 91,4% στον αριθμό των επιβατών το πρώτο τρίμηνο, στην Βαλένθια η πτώση ήταν 85,9%, ενώ στη Βαρκελώνη η πτώση ήταν 86,1%. Τα αεροδρόμια της Ανδαλουσίας υπέστησαν επίσης σημαντικές πτώσεις: στην Σεβίλλη σημείωσε μείωση κατά 88,6% και στην Μάλαγα κατά 84,2%.

Τα αεροδρόμια των νησιών υπέστησαν επίσης σημαντικές μειώσεις στα δρομολόγιά τους παρά το γεγονός ότι οι περιορισμοί στην κινητικότητα δεν επηρέασαν τους ξένους τουρίστες που ταξιδεύουν σε αυτά αναζητώντας την καλοκαιρία παρότι προέρχονταν από χώρες που είχαν λάβει αντίστοιχα αυστηρά μέτρα.

Το αεροδρόμιο της Πάλμα ντε Μαγιόρκα σημείωσε πτώση 74,3%, του Γκραν Κανάρια (-75,9%), της Βόρειας Τενερίφης (-55,2%), της νότιας Τενερίφης (-88%), της Φουερτεβεντούρα (-76, 6%), του Λανθαρότε ( -83,7%) και της Ίμπιζα (-67,4%).

Το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης εμφανίζεται ως το αεροδρόμιο με τον υψηλότερο αριθμό επιβατών (2,57 εκατομμύρια), παρά τη μείωση του 76,1% που βίωσε το πρώτο τρίμηνο. Ακολουθεί το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης (1,12 εκατομμύρια επιβάτες) και τρίτο έρχεται το αεροδρόμιο του Γκραν Κανάρια (693.798 επιβάτες).

Λιγότερη αισθητή ήταν η μείωση των δρομολογίων των εμπορευματικών μεταφορών που ανήλθε στο 8,7% λιγότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Ανταπόκριση από Μαδρίτη Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here