Ιράν: Δεκαήμερη άδεια σε χριστιανούς κρατούμενους για την εορταστική περίοδο

Ο επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής του Ιράν, Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε τη σωφρονιστική υπηρεσία και τους εισαγγελείς της χώρας να χορηγήσουν δεκαήμερη άδεια στους χριστιανούς κρατούμενους, όσους έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους.

Ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση είναι «για να γιορτάσουν το νέο έτος 2022 και την επέτειο της γέννησης του Ιησού Χριστού», ανέφερε ο Ετζεΐ, σύμφωνα με το Mizan, το ιρανικό πρακτορείο δικαστικών ειδήσεων. Δεν διευκρινίστηκε πόσους κρατούμενους αφορά το μέτρο, ούτε το πότε θα αποφυλακιστούν.

Ο Μοχσενί Ετζεΐ ανέφερε ότι η απόφαση δεν ισχύει για όσους έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με την ασφάλεια του κράτους, το οργανωμένο έγκλημα, απαγωγές, ένοπλες ληστείες, ούτε εξάλλου και για τους θανατοποινίτες.

Οι χριστιανοί του Ιράν, κυρίως Αρμένιοι που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6 Ιανουαρίου, αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού της χώρας. Οι περισσότεροι Ιρανοί είναι σιίτες μουσουλμάνοι.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάθε χρόνο απονέμει χάρη ή μετατρέπει τις ποινές κρατουμένων με την ευκαιρία μεγάλων μουσουλμανικών ή εθνικών εορτών. Είναι σπάνιο όμως να χορηγείται χάρη σε μέλη της χριστιανικής μειονότητας.

Φέτος, ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, επισκέφθηκε στην Τεχεράνη την οικογένεια ενός Αρμένιου χριστιανού που έπεσε «μάρτυρας» ανήμερα τα Χριστούγεννα κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-88), ανέφερε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ