Ιράν: Αισιοδοξία για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τις ΗΠΑ

Με το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, να είναι το “αγκάθι” στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα, το Ιράν εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων πριν από τον Αύγουστο.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα “επαφίεται σε μια βούληση έξω από την κυβέρνηση”, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Ο Ροχανί ήταν ο ανάδοχος αυτής της συμφωνίας που τορπίλισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018, αλλά η τελική απόφαση για τις συζητήσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για την επαναφορά της συμφωνίας σε τροχιά ανήκει στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

“Σήμερα διαπιστώνουμε ότι τα κύρια προβλήματά μας με τους Αμερικανούς σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έχουν επιλυθεί και ότι απομένουν μόνο λίγα δευτερεύοντα θέματα, για τα οποία θα διαπραγματευτούμε και θα επιτύχουμε αποτελέσματα”, δήλωσε ο Ροχανί, σε τηλεοπτική του ομιλία κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

“Εάν υπάρχει η βούληση να γίνει αυτό υπό αυτήν την κυβέρνηση, τότε αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το έργο της”, πρόσθεσε ο Ροχανί, υποδηλώνοντας ότι πλέον επαφίεται στη βούληση του αγιατολάχ το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων. Η κυβέρνηση του Ροχανί αναμένεται να παραχωρήσει τη θέση της κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από τον νικητή των προεδρικών εκλογών της 18ης και 25ης Ιουνίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here