Ιαπωνία-ΗΠΑ: Οι κερασιές άνθισαν πρόωρα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Οι λάτρεις των ανθισμένων δέντρων κερασιάς στην Ιαπωνία είδαν φέτος την αγαπημένη τους εποχή του χρόνου να φτάνει νωρίτερα από το αναμενόμενο. Το 2021 είναι μάλιστα χρονιά ρεκόρ, ως προς την πρόωρη ανθοφορία των κερασιών (sakura) στη χώρα της Ανατολικής Ασίας. Κάποτε η μαγευτική κορύφωση της άνθισης των δέντρων λάμβανε χώρα τον Απρίλιο. Τώρα όμως αυτό είναι κάτι που απολαμβάνει κανείς από τα τέλη Μαρτίου. Δυστυχώς όχι χωρίς ίχνος προβληματισμού, καθώς οι ειδικοί αποδίδουν το απρόσμενο φαινόμενο στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η ανθοφορία των κερασιών κορυφώθηκε φέτος στις 26 Μαρτίου στην παλιά πρωτεύουσα του Κιότο, 10 ημέρες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν κατά μέσο όρο. Πρόκειται για ημερομηνία ρεκόρ, τη νωρίτερη που σημειώθηκε ποτέ από τη χρονιά που η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ξεκίνησε να καταγράφει τέτοια δεδομένα- το 1953. Παρόμοια ρεκόρ «ξαφνικών αφίξεων» της άνοιξης παρατηρήθηκαν και σε δεκάδες άλλες Ιαπωνικές πόλεις.

Όπως δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο Shunji Anbe, αξιωματούχος της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας: «Μπορούμε να πούμε πως το φαινόμενο της πρόωρης ανθοφορίας οφείλεται, πιθανότατα, στις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Τα λουλούδια αποτελούν ισχυρό σύμβολο του πολιτισμού της Ιαπωνίας εδώ και αιώνες. Ωστόσο έθιμα όπως το γνωστό Hanami (πικνίκ -που συχνά περιλαμβάνει κατανάλωση αλκοόλ- κάτω από τις ανθισμένες κερασιές) θα τιμώνταν φέτος χωρίς δισταγμό, εάν δεν υπήρχε η πανδημία του κορονοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνήτις του Τόκιο, Yuriko Koike, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην πραγματοποιούν εορταστικές συγκεντρώσεις κάτω από τις ανθισμένες κερασιές, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ανθισμένες κερασιές και στην Ουάσιγκτον  

Εντυπωσιακές εικόνες από τις ανθισμένες κερασιές στην Ουάσιγκτον κατέγραψαν οι φωτογράφοι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Κερασιάς στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων (National Park Service) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα περίφημα δέντρα, που βρίσκονται γύρω από την τεχνητή λίμνη Tidal Basin, έφθασαν σε πλήρη ανθοφορία την περασμένη Κυριακή (28/3).

«Οι κερασιές ποικιλίας Yoshino έφτασαν σε πλήρη ανθοφορία μετά από θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο, για μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανάρτηση της NPS στο Twitter.

Η κορύφωση της άνθισης των δέντρων της κερασιάς στην αμερικανική πρωτεύουσα σημειώθηκε μερικές ημέρες πριν από το διάστημα που είχε προβλεφθεί για το 2021 (από τις 2 ως τις 5 Απριλίου). Κατά τις ημέρες της πλήρους ανθοφορίας, το 70% των ανθέων φανερώνουν τα χρώματά τους δημιουργώντας μια ροζ-λευκή «θάλασσα» από λουλούδια, η οποία σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης.

Οι διάσημες κερασιές φυτεύτηκαν στην Ουάσιγκτον το 1912, καθώς προσφέρθηκαν από την Ιαπωνία ως ένα δώρο φιλίας στον αμερικανικό λαό.


Πηγές: Newsweek – dw.com

Φωτογραφία: Associated Press

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here