Ιαπωνία: Εκκένωση περιοχών μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σακουρατζίμα

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση, αυξάνοντας στο μέγιστο επίπεδο τον συναγερμό της μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Σακουρατζίμα στη νότια πόλη Καγκοσίμα και δεκάδες κάτοικοι αυτής της ορεινής περιοχής κλήθηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Η υπηρεσία αύξησε στον υψηλότερο βαθμό, στο επίπεδο 5, τον συναγερμό της, για το Σακουρατζίμα. Πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου την Κυριακή, ο συναγερμός ήταν στο επίπεδο 3, που απαγορεύει την πρόσβαση στο βουνό.

“Οι κατοικημένες περιοχές Αριμούρα και Φουρουσάτο, που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τον κρατήρα του Σακουρατζίμα, πρέπει να είναι σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού”, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA).

Οι δύο περιοχές έχουν 77 κατοίκους, σύμφωνα με τον δήμο της Καγκοσίμα.

Οι τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν τη ροή της λάβας και τέφρα να εκτοξεύεται από το ηφαίστειο.

Μια έκρηξη εκτόξευσε τέφρα σε περίπου απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τον κρατήρα, σύμφωνα με την JMA, ενώ ο καπνός από το ηφαίστειο έφθασε σε ύψος σχεδόν 300 μέτρων και αναμίχθηκε με τα σύννεφα.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές επί το παρόντος, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίκο Ισοζάκι.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα κάλεσε την κυβέρνηση να “συνεργαστεί στενά με τον δήμο για να διασφαλίσει την πρόληψη των ζημιών”.

Το ηφαίστειο Σακουρατζίμα, που εκπέμπει συχνά καπνό και στάχτη, είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Ιαπωνίας.

Η χώρα έχει πολλά ενεργά ηφαίστεια. Βρίσκεται στον “Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού”, όπου πολλοί από τους σεισμούς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις παγκοσμίως καταγράφονται εκεί.

Το Σακουρατζίμα ήταν κάποτε νησί, αλλά λόγω παλαιότερων εκρήξεων, πλέον συνδέεται με μια χερσόνησο.

Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία εξέδωσε προειδοποίηση για εκκένωση αυξάνοντας στο μέγιστο επίπεδο τον συναγερμό για ηφαίστειο ήταν όταν έγινε έκρηξη στο νησί Κουτσινοεράμπου το 2015.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ