Η συνέντευξη Μπάιντεν που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας (video)

Οι θέσεις που εκφράζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην Άγκυρα. Είναι χαρακτηριστική μια συνέντευξη που είχε δώσει πριν από περίπου έναν χρόνο ο Τζο Μπάιντεν, στην οποία κατακεραυνώνει τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή.

Η αμηχανία της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ είναι παραπάνω από φανερή. Μία σχέση που έχει παρελθόν και κανείς δε ξέρει που θα οδηγηθεί. Ενδεικτικό των αισθημάτων του Μπάιντεν είναι το βίντεο με τα μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα της συνέντευξης του Τζο Μπάiντεν στους Νew York Times από τον περασμένο Ιανουάριο, πριν το συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε τα στοιχεία της τουρκικής ηγεσίας που εξακολουθούν να υπάρχουν και να πάρει περισσότερα από αυτούς και να τους ενθαρρύνω να είναι σε θέση να αναλάβουν και να νικήσουν τον Ερντογάν. Όχι με πραξικόπημα, όχι με πραξικόπημα, αλλά από την εκλογική διαδικασία. Τα τίναξε όλα στην Κωνσταντινούπολη, τα τίναξε στο κόμμα του» είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις αυτές και όχι μόνο είχαν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.

«Βρισκόμαστε σε μια θέση όπου έχουμε έναν τρόπο που εργάζεται για λίγο για να ενσωματώσουμε τον κουρδικό πληθυσμό που ήθελε να συμμετάσχει στη διαδικασία στο κοινοβούλιό τους, κλπ. Γιατί πρέπει να μιλήσουμε για το τι πιστεύουμε ότι είναι λάθος. Πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα» είχε τονίσει ο Τζ. Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, απάντησε τότε με προσβλητικό τρόπο μέσω Twitter προειδοποιώντας ότι έχουν παρέλθει οι μέρες που η Τουρκία δεχόταν διαταγές. Στο ίδιο μήκος κύματος τόσο ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο: «Πιστεύω ότι χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στην περιοχή και να αντιμετωπίσουμε τον τρόπο με τον οποίο απομονώνουμε τις ενέργειές του στην περιοχή, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά το πετρέλαιο και μια ολόκληρη σειρά άλλων πραγμάτων που χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο για να προχωρήσουμε. Αλλά η απάντηση είναι ναι, ανησυχώ.

Χωρίς να προδικάζει κανείς το τι θα συμβεί στο μέλλον, η σχέση αυτή δείχνει να ξεκινάει από μία δύσκολη αφετηρία.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here