Η ποινική καταδίκη ανεξάρτητου δημοσιογράφου υπονομεύει περαιτέρω την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Κριμαία

Η ποινική καταδίκη στην περίπτωση του ανεξάρτητου δημοσιογράφου της RFE/RL Βλαντιμίρ Γιεσιπένκο χθες στην Κριμαία αψηφά την αξιοπιστία και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το νόμιμο δημοσιογραφικό του έργο», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντόνγια Μιγιάτοβιτς.

Ο Yesipenko καταδικάστηκε για κατοχή εκρηκτικών σε έξι χρόνια φυλάκιση σε αποικία και πρόστιμο μετά τη σύλληψή του τον Μάρτιο του 2021, κρατήθηκε χωρίς επικοινωνία και φέρεται ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για να του αποσπάσουν αναγκαστική ομολογία. Οι δικηγόροι του ανέφεραν επίσης την υπονόμευση θεμελιωδών εγγυήσεων δίκαιης δίκης, ενώ οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια παρέμειναν αδιευκρίνιστοι.

Η δοκιμασία του Γιεσιπένκο ακολουθεί άλλες άδικες καταδίκες δημοσιογράφων όπως του Μίκολα Σεμενα, οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κριμαία μετά την καταδίκη του το 2017, ή του Τάρας Ομπραγκιμοφ, στον οποίο απαγόρευσαν την είσοδο στην Κριμαία για τριάντα χρόνια το 2020. Γενικότερα, αυτές οι καταδίκες σημειώνει η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορίζουν έντονα την ανεξάρτητη δημοσιογραφία με συλλήψεις, ποινικές διώξεις, απαγορεύσεις εισόδου, παρακολούθηση, έρευνες, κατάσχεση εξοπλισμού, λογοκρισία, παρενόχληση και εκφοβισμό.

«Αντί να διώκουν ανεξάρτητους δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στην Κριμαία, οι υπεύθυνοι για τον νόμο και την τάξη θα πρέπει να διασφαλίσουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο Γιεσιπένκο θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και τα δικαιώματά του να γίνουν σεβαστά, μεταξύ άλλων μέσω μιας αποτελεσματικής έρευνας για τους ισχυρισμούς για τα βασανιστήρια του, η οποία θα πρέπει να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες» καταλήγει στην ανακοίνωση της η επίτροπος.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ