Η «πιο επικίνδυνη κατάσταση» μέχρι σήμερα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Λονδίνο — Ανταπόκριση Νατάσα Καντζάβελου

Το βρετανικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει την «πιο επικίνδυνη κατάσταση» μέχρι σήμερα, προειδοποίει ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Ούιτι, εν μέσω αναφορών ότι βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης σε ορισμένες περιοχές.

Την κρίση αυτή που βιώνει το ΗΒ φαίνεται να αγνοεί πλήθος κόσμου που κατευθύνθηκε προς τις βρετανικές παραλίες, είτε σε κεντρικά σημεία των πόλεων αγνοώντας το μήνυμα της κυβέρνησης για παραμονή στο σπίτι.

Λοκντάουν, όπως αυτό που επιβλήθηκε στην Ασία, προτείνουν επιστήμονες στη Βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να ελεγχθεί ο ιός, με το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφει θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά στο συνολικό αριθμό των νεκρών που ξεπέρασε τους 80.000, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι το σύνολο θα ξεπεράσει τους 100.000 μέχρι το τέλος του μήνα. Σήμερα Κυριακή καταγράφηκαν επιπλέον 54.940 κρούσματα και 563 θάνατοι.

Ωστόσο, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες του υγειονομικού προσωπικού, που επιλέγουν τους ασθενείς που θα κρατηθούν στη ζωή, ενώ πληρώματα ασθενοφόρων αναφέρουν ότι περιμένουν έως και εννέα ώρες για να μεταφέρουν έναν ασθενή σε νοσοκομείο, σε περιοχές υπό «άνευ προηγουμένου πίεση» από την Covid-19.

Είναι γεγονός ότι αριθμός των ατόμων υπό μηχανική υποστήριξη έχει αυξηθεί κατά 42% – την εβδομάδα έως τις 6 Ιανουαρίου. Ενώ το ποσοστό των νοσηλευόμενων είναι 35% υψηλότερο σε σύγκριση με την πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.

Η βρετανική κυβέρνηση στηρίζει τις ελπίδες της στον εμβολιασμό, ώστε έως το φθινόπωρο να υπάρχει διαθεσιμότητα για όλους τους πολίτες. «Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται καθημερινά περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι και μέχρι τώρα έχουμε εμβολιάσει περίπου το ένα τρίτο των άνω των 80 ετών», δήλωσε ο Ματ Χάνκοκ, ο υπουργός Υγείας στο Sky News. Μάλιστα, υπογράμμισε το ενδεχόμενο επιβολής ενός «ετήσιου προγράμματος διπλού εμβολιασμού», τόσο για την προστασία από τη γρίπη όσο και για τον κορονοϊό.

 

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here