ΗΠΑ: Πρώτες κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά Ιρανών αξιωματούχων

Τις πρώτες κυρώσεις της σε βάρος Ιρανών αξιωματούχων ανακοίνωσε η κυβέρνηση  Μπάιντεν, η οποία δηλώνει ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Τα ήπια αυτά μέτρα αφορούν δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ για το ρόλο τους σε σκληρές ανακρίσεις κρατουμένων.

«Σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, εκφράσαμε ξεκάθαρα την ανησυχία μας για τις καταχρήσεις για τις οποίες η ιρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπεύθυνη έναντι πολιτών της, συμπεριλαμβανομένης της άδικης κράτησης πάρα πολλών ανθρώπων, που κρατούνται σε άθλιες συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

«Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλα τα κατάλληλα μέσα για να καταστήσουμε υπόλογους εκείνους που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν» σημείωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να επιστρέψει στην διεθνή συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, από την οποία ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ.

Προϋπόθεση που έχει θέσει η νυν αμερικανική κυβέρνηση είναι η Τεχεράνη να σεβαστεί επίσης τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση τη συμφωνία.

Προς αυτή την κατεύθυνη η Ουάσινγκτον πρέπει να άρει τις οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που επανέφερε η προκάτοχη κυβέρνηση Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Ιράν σε άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here