Εφαρμογή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε υποθέσεις κατά της Ρωσίας

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης δημοσίευσε τις αποφάσεις , κατά περίπτωση, που έλαβε η Επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της στις 8 και 9 Μαρτίου, αφιερωμένη στην παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, η επιτροπή εξέδωσε 37 αποφάσεις σχετικά με 19 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων 8 προσωρινών ψηφισμάτων. Εξέδωσε 15 τελικά ψηφίσματα  σχετικά με 34 αποφάσεις και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αφορούσαν 10 διαφορετικά κράτη.

Μετά την αναστολή των δικαιωμάτων εκπροσώπησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις 25 Φεβρουαρίου, η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει δεσμευμένη από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και από την υποχρέωση εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Επιτροπή Υπουργών εξέτασε αρκετές υποθέσεις και ενέκρινε τέσσερα ενδιάμεσα ψηφίσματα σχετικά με τη Ρωσική Ομοσπονδία στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να συμμετάσχει στη συνάντηση για να δώσει και να λάβει πληροφορίες για τις κρίσεις που την αφορούν.

Υπόθεση Γεωργίας κατά Ρωσίας

Στη διακρατική υπόθεση Γεωργίας κατά Ρωσίας, που αφορά τη σύλληψη, κράτηση και συλλογική απέλαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία μεγάλου αριθμού Γεωργιανών υπηκόων το 2006-2007, η Επιτροπή εξέφρασε τη βαθιά λύπη της που, παρά την υπογραφή πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2021, oι ρωσικές αρχές δεν κατέβαλαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν σε δίκαιη ικανοποίηση και τόκους υπερημερίας. Η επιτροπή σημείωσε την έκθεση δράσης που παρείχαν οι ρωσικές αρχές στις 17 Φεβρουαρίου 2022 και εξέφρασε τη λύπη της που το έγγραφο αυτό δεν περιείχε κανένα χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Η Επιτροπή τόνισε εκ νέου ότι αυτή η καθυστέρηση στερεί από τα μεμονωμένα θύματα την αποζημίωση που τους οφείλεται για τη ζημία που υπέστησαν.

Υπόθεση Λασμανκιν εναντίον Ρωσίας

Στην υπόθεση Λασμανκιν εναντίον Ρωσίας, σχετικά με τη διασπορά μη εξουσιοδοτημένων ειρηνικών διαδηλώσεων που δεν αποτελούσαν απειλή για τη δημόσια τάξη, η Επιτροπή σημείωσε με βαθιά ανησυχία ότι δεν υπάρχουν σημάδια απτής προόδου και ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το πρόβλημα παραμένει, ιδίως αναφορές για διασπορές και συλλήψεις χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές αντιτάχθηκαν στην επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, κάλεσε τις ρωσικές αρχές να νομιμοποιήσουν τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις και να διασφαλίσουν ότι η χρήση βίας από την αστυνομία είναι ανάλογη και ότι οι δίκες που επιβάλλουν κυρώσεις στους συμμετέχοντες είναι δίκαιες.

Υπόθεση Ναβάλνι και Οφιτσέρο κατά Ρωσίας

Στην υπόθεση Ναβάλνι και Οφιτσέρο κατά της Ρωσίας (σχετικά με την καταδίκη των προσφευγόντων για πράξεις που δεν διακρίνονταν από εμπορικές δραστηριότητες, με αυθαίρετες, απρόβλεπτες και προδήλως παράλογες δικαστικές αποφάσεις), η Επιτροπή Υπουργών εξέφρασε τη βαθιά λύπη της που, παρά τις πολυάριθμες εκκλήσεις της Επιτροπής, ο Ναβάλνι παραμένει υπό κράτηση. Η Επιτροπή προέτρεψε τις αρχές να εξασφαλίσουν την άμεση αποφυλάκισή του, να ακυρώσουν τις καταδικαστικές αποφάσεις και στις δύο περιπτώσεις και να αποζημιώσουν πλήρως τους προσφεύγοντες.

Πισούγκιν κατά Ρωσίας

Στο θέμα Πισούγκιν κατά Ρωσίας, όσον αφορά τις παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, η Επιτροπή Υπουργών σημείωσε ότι η επανέναρξη της εγχώριας ποινικής διαδικασίας δεν εξασφάλισε αποζημίωση για τον αιτούντα. Η επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι, παρά τις εκκλήσεις που έχει επαναλάβει η Επιτροπή από το 2016, δεν έχει προταθεί κανένα άλλο μέσο παροχής αυτής της επανόρθωσης. Κάλεσε τις αρχές να βρουν επειγόντως λύση.

Η Επιτροπή Υπουργών ενέκρινε επίσης έναν ενδεικτικό κατάλογο υποθέσεων που θα εξεταστούν στην επόμενη συνεδρίαση που θα αφιερώσει στην εποπτεία της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με το άρθρο 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Κράτη Μέρη αναλαμβάνουν να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την εποπτεία της εκτέλεσης των αποφάσεων, η Επιτροπή Υπουργών βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχονται από τις ενδιαφερόμενες εθνικές αρχές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ