Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Επανέλεγχος Ουγγαρίας – Πολωνίας για τις αρχές δικαίου το 2021

Σε επανέλεγχο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας για τη τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2021.

Τον επανέλεγχο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού ελέγχου τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου από τις αρχές του 2021 ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα.

Σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα του Βερολίνου «Tagesspiegel», η κα Γιούροβα δήλωσε ότι «είναι ήδη από τώρα σαφές ότι από τις αρχές του επόμενου έτους θα ασχοληθούμε με την εφαρμογή του κανονισμού για τον μηχανισμό ελέγχου της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου και έτσι θα ασχοληθούμε επίσης με την Πολωνία και την Ουγγαρία».

Κατά των δύο χωρών τρέχουν ήδη οι –προβλεπόμενες από το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ – διαδικασίες, οι οποίες θεωρητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου  και σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής «στην περίπτωση της Πολωνίας, αφορά -μεταξύ άλλων- στην μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος το 2015. Και στην Ουγγαρία υπάρχουν επίσης πολλά κρούσματα κακοδιοίκησης τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωστή χρήση των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επίσης υπογράμμισε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συνέστησε τη διερεύνηση ορισμένων (τέτοιων) περιπτώσεων, ωστόσο, αυτές οι συστάσεις δεν βρήκαν ανταπόκριση από τις ουγγρικές αρχές».

Πηγή: Tagesspiegel, ΑΠΕ

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here