Ευρωβουλή: Περισσότερες από 47 εκ. γυναίκες ωθούνται κάτω από το όριο της φτώχειας

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

H τρέχουσα πανδημία, επιδεινώνει τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλεί να αναστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερες από 47 εκ. γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως. Την βαθιά ανησυχία αυτή εκφράζει με ψήφισμα του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 505 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 76 αποχές.

Το Κοινοβούλιο αξιολόγησε την πρόοδο που σημειώθηκε στα δικαιώματα των γυναικών τα τελευταία 25 έτη και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν σημειώνοντας πως αν και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν έχει επιτύχει πλήρως τους στόχους που ορίζονται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων το 2020.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει το αίτημά του για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει οδηγία για την πρόληψη και την καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας. Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, παρέχοντας υπηρεσίες προστασίας για τα θύματα, όπως γραμμές στήριξης, ασφαλή στέγαση και υπηρεσίες υγείας.

Απαιτούνται επίσης ειδικά μέτρα για την εξάλειψη της βίας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής παρενόχλησης, του κυβερνοεκφοβισμού και της ρητορικής μίσους, που πλήττουν δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Παράλληλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να ξεμπλοκάρουν την Οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια και να ασκήσουν πιέσεις για στόχους, σχέδια δράσης, χρονοδιαγράμματα και προσωρινά ειδικά μέτρα της ΕΕ για την επίτευξη ισόρροπης εκπροσώπησης σε όλες τις εκτελεστικές, νομοθετικές και διοικητικές θέσεις.
Η θέσπιση νομοθεσίας της ΕΕ για την αύξηση της μισθολογικής διαφάνειας θα συμβάλει επίσης στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, πλην όμως δεν έχει ακόμη υποβληθεί όπως είχε προγραμματιστεί η πρόταση της Επιτροπής για το θέμα αυτό.

Όσον αφορά ορισμένες οπισθοδρομικές τάσεις πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας ορισμένων χωρών της ΕΕ καταδικάζεται η πρόσφατη de facto απαγόρευση αμβλώσεων στην Πολωνία. Η πρόσβαση στον οικογενειακό προγραμματισμό, στις υπηρεσίες μητρικής υγείας και στις υπηρεσίες ασφαλούς και νόμιμης άμβλωσης αποτελούν βασικά στοιχεία που εγγυώνται τα δικαιώματα των γυναικών και σώζουν ζωές, ενώ κρίσιμο σημείο αποτελεί ο σεβασμός στην πρόσβαση υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και δικαιωμάτων.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ