Επικοινωνία Σάλιβαν – Καλίν: Συζήτησαν και για διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας & Κυπριακό

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συνομίλησε τηλεφωνικά την Τρίτη με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου και σύμβουλο του προέδρου της Τουρκίας. Ο κ. Σάλιβαν υπογράμμισε την επιθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να δημιουργήσει εποικοδομητικούς δεσμούς ΗΠΑ-Τουρκίας, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες.

Εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διατλαντική ασφάλεια μέσω του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία υπονομεύει τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας.

Ο κ. Σάλιβαν χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας και εξέφρασε την υποστήριξή του στα σχέδια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Υπογράμμισε την ευρεία δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν στη στήριξη των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου.

Ο Τζέικ Σάλιβαν και ο Ιμπραήμ Καλίν συμφώνησαν να συνεργαστούν σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η πανδημία COVID-19 και η κλιματική αλλαγή, και να διαβουλεύονται στενά για περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ