Επανέρχεται ο Τζορτζ Κλούνϊ στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Πρόσφατα ο Τζορτζ Κλούνι είπε στην πρόεδρο της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, διακεκριμένη ηθοποιό dame Τζάνετ Σούζμαν ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στον αρχικό τους ιδιοκτήτη.

Η Τζάνετ Σούζμαν, διαβεβαιώνει ότι  “δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κλούνι υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα”.

Το 2014, στη συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο για την ταινία «Μνημείων Ανδρες», που αφορούσε την κλοπή αμέτρητων έργων τέχνης από τους Ναζί, είχε δηλώσει ότι θα ήταν πολύ καλό αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε τα Γλυπτά που απέσπασε βίαια ο Έλγιν. To 2015 στην συνέντευξη μετά την απονομή των Χρυσών Σφαιρών είχε πει ότι “αυτά τα έργα τέχνης που χωρίστηκαν στα δύο, κάποια στιγμή θα ενωθούν ξανά. Το θέμα είναι πότε και ποιος θα το κάνει”.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα έφεραν κοντύτερα τον Κλούνεϊ με την μετέπειτα σύζυγό του, Αμάλ Αλαμουντίν την βρετανολιβανέζα δικηγόρο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είχε αναλάβει μαζί με τον δικηγόρο Νόρμαν Πάλμερ να εξετάσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τους νομικούς τρόπους που θα καθιστούσαν δυνατή την δικαίωση του ελληνικού αιτήματος .

Το 2015, ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τέλος σ’ αυτήν τη συνεργασία, επιμένοντας ότι η δικαίωση θα έρθει μέσω πολιτικών και διπλωματικών και όχι νομικών οδών.

Δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο ζήτημα, λέει σήμερα ο Δημήτρης Παντερμαλής. Τόσο η βρετανική κυβέρνηση όσο και το Βρετανικό Μουσείο αρνούνται τη διαμεσολάβηση της Unesco και αγνοούν παρεμβάσεις 17 διεθνών επιτροπών που έχουν συσταθεί σε όλον τον κόσμο για την επιστροφή των Μαρμάρων.

Ο Τζορτζ Κλούνι έχει τοποθετηθεί πολιτικά σε θέματα όπως η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο πόλεμος στη Συρία ή το να μην εκλεγεί ξανά πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ. Πολιτικό είναι άλλωστε το περιεχομένο αρκετών φιλμ που έχει σκηνοθετήσει όπως οι «Ειδοί του Μαρτίου», «Καληνύχτα και καλή τύχη» και «Μνημείων Άνδρες».

ΕΡΤ-Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here