ΕΜΑ: Αξιολόγηση ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου για χρήση σε νοσοκομειακούς ασθενείς COVID-19  

ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης 

Την αξιολόγηση της αίτησης για επέκταση της χρήσης του φαρμάκου Olumiant (baricitinib) ώστε να συμπεριληφθεί στη θεραπεία της COVID-19 σε νοσοκομειακούς ασθενείς ηλικίας 10 ετών που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας.

Πρόκειται για ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο που προς το παρόν είναι εγκεκριμένο για χρήση σε ενήλικες με μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα και έκζεμα. Η δραστική του ουσία, το baricitinib, εμποδίζει τη δράση των ενζύμων που ονομάζονται Janus kinases που παίζουν σημαντικό ρόλο στις ανοσολογικές διαδικασίες που οδηγούν σε φλεγμονή.

Εκτιμάται ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της βλάβης των ιστών που σχετίζονται με σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA θα πραγματοποιήσει ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων που υπέβαλε η εταιρεία που εμπορεύεται το Olumiant, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από δυο μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19, προκειμένου να προτείνει το συντομότερο δυνατό την έγκριση του η οποία αναμένεται μέχρι τον Ιούλιο. Το Olumiant εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2017.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here