Διερευνητικές επαφές του διαμεσολαβητή της ΕΕ σε Πρίστινα και Βελιγράδι για το ζήτημα του Κοσόβου

Η διαδικασία του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα είναι μία δύσκολη πορεία, διαπιστώθηκε κατά την συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι. Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη σε Πρίστινα και Βελιγράδι με στόχο να προετοιμάσει τις επόμενες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχε με τον Μίροσλαβ Λάιτσακ επισημαίνοντας ότι η διαδικασία του διαλόγου έχει τεθεί σε μία σοβαρή πολιτική βάση όπου οι μεγαλοϊδεατισμοί περί ανταλλαγής εδαφών και αλλαγής συνόρων δεν έχουν πλέον θέση στον διάλογο. Ο Χότι επισήμανε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι το βασικότερο πρόβλημα για την ώρα αποτελεί η σύσταση της Ένωσης Σερβικών δήμων (SZO) που αποτελεί μέρος της συμφωνίας του 2013 και η Πρίστινα αρνείται να εφαρμόσει. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου επανέλαβε ότι το θέμα αυτό έληξε το 2013 και η κυβέρνηση του Κοσόβου θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της όταν θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία και η οποία – όπως ανέφερε – θα προβλέπει, στο τελικό στάδιο, την αμοιβαία αναγνώριση Κοσόβου και Σερβίας.

Ο Χότι κατέστησε σαφές ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν θα αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική οντότητα ενός έθνους (σ.σ. σερβικού) και δεν θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας. Ο Χότι σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις των πολιτικών εκπροσώπων των Σέρβων ότι θα αποχωρήσουν από όλα τα θεσμικά όργανα του κράτους εάν δεν προχωρήσει η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και η λειτουργία της βασίζεται σε πολιτική συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν και οι εκπρόσωποι των Σέρβων».

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ θα συνεχίσει και αύριο της επαφές του στην Πρίστινα με πολιτικού παράγοντες του Κοσόβου ενώ μεθαύριο θα επισκεφτεί το Βελιγράδι.

Εντωμεταξύ, στην νότια Σερβία δόθηκε σε λειτουργία η νέα διάβαση διέλευσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, στην περιοχή Μέρνταρε, που κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άνοιγμα του νέου σταθμού διέλευσης, απ όπου θα πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, αποτελούσε μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στην Ουάσινγκτον στις αρχές Σεπτεμβρίου με την μεσολάβηση των ΗΠΑ. Ο εδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το ζήτημα του Κοσόβου Ρίτσαρντ Γκρένελ χαιρέτησε το γεγονός. «Χάρη στον Ντόναλντ Τραμπ, η Σερβία κατέστησε τη διοικητική διάβαση Merdare λειτουργική», έγραψε ο Γκρένελ στο Twitter.

του ανταποκριτή της ΕΡΤ στο Βελιγράδι Νίκου Πέλπα

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ