Διεθνείς αντιδράσεις για την καταστολή φοιτητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία – Παρέμβαση Τσόμσκι (video)

Νέες σχολές πρόσθεσε με προεδρικό διάταγμα ο Ταγίπ Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων των φοιτητών. Ο γνωστός Αμερικανός αριστερός φιλόσοφος και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι αποκαλεί την αντίσταση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Boğaziçi (Βοσπόρου) «θαρραλέα και έντιμη» και θεωρεί ότι, όσο η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τη ρητορική των διακρίσεων, τέτοιες αντιστάσεις θα αυξηθούν.

«Ενόψει του καθεστώτος διακρίσεων και καταπίεσης της κυβέρνησης Ερντογάν, η αντίσταση και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν. Αυτό το μη νόημα [των κυβερνητικών ενεργειών] πρέπει να τερματιστεί αμέσως», δήλωσε ο Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya.

Ο Τσόμσκι είπε ότι η στοχοποίηση από τον Ερντογάν και τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού των φοιτητών ως «τρομοκράτες» είναι «μη λογική και παράδοξη». Ο γνωστός Αμερικανός διανοούμενο, καλεί τον διορισμένο από τον πρόεδρο Ερντογάν νέο πρύτανη το πανεπιστημίου του Βοσπόρου να παραιτηθεί και ζητά από τη διεθνή κοινότητα να «αγκαλιάσει» τις διαμαρτυρίες των τούρκων φοιτητών.

Οι δηλώσεις του Τσόμσκι έγιναν αφού 3.317 γνωστοί πανεπιστημιακοί από όλο τον κόσμο δημοσίευσαν κοινή δήλωση όπου καταδικάζουν την τουρκική κυβέρνηση για την πρακτική καταστολής που ακολουθεί κατά των διαδηλωτών.

AP Photo/Emrah Gurel

Η κοινή δήλωση των πανεπιστημιακών έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας συνεχίζει να υπονομεύει τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες καθώς και την αρχή της αυτονομίας των πανεπιστημίων και των οργανώσεων πολιτών. Πολύ πρόσφατα, η τουρκική αστυνομία επετέθη και έθεσε υπό κράτηση δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου που διαμαρτύρονταν ειρηνικά απέναντι στην απόπειρα του ΑΚΡ να διεκδικήσει τον πολιτικό έλεγχο του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Καλούμε τον καθηγητή Μπουλού να παραιτηθεί από τη θέση του και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερους φοιτητές που τυχόν βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση, να αποσύρει όλες τις κατηγορίες και να σεβαστεί την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αυτονομία των πανεπιστημίων».

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here