Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Πώς νιώθουν οι νέοι σε όλο τον κόσμο για τις επιπτώσεις της Covid-19

Τα αποτελέσματα μιας παγκόσμιας έρευνας της International Labour Organization (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) παρουσιάζουν τον αντίκτυπο της Covid-19 στη νεολαία, τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, την εκπαίδευση, τα δικαιώματα και την ψυχική ευεξία.

Μια νέα έρευνα δημοσίευσε πρόσφατα η European Youth Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας), με την οποία διερευνά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εργασία, την εκπαίδευση, τα δικαιώματα, αλλά και την ψυχική ευεξία των νέων ανθρώπων που δέχτηκαν αναπάντεχα και αιφνίδια τις επιπτώσεις αυτού του ιού στη ζωή τους.

Σε κάθε οικονομική κρίση ξεχωρίζει κάποια κοινωνική ομάδα που έχει υποστεί τις περισσότερες συνέπειες. Στην οικονομική κρίση που δημιούργησε και που συνεχίζει να δημιουργεί η πανδημία COVID-19, η κοινωνική ομάδα που υφίσταται τους περισσότερους αναπάντεχους και σοβαρούς περιορισμούς στην εργασία, την εκπαίδευση και τα δικαιώματα, είναι οι νέοι εργαζόμενοι έως 30 ετών.

Η μεγαλύτερη πίεση που δέχονται σήμερα οι νέοι, είναι στον τομέα της ανεργίας. Αυτό δεν αφορά μόνο νέους εργαζόμενους που αναζητούν μια θέση εργασίας, αλλά και αυτούς που εργάζονται ήδη αλλά έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του ιού.

Στην περίοδο που οι νέοι ξεκίνησαν να συνέρχονται από τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης που προηγήθηκε βρέθηκαν τώρα σε ένα δεύτερο ισχυρό χτύπημα στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν το δικό τους επαγγελματικό στερέωμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, που εκπονήθηκε σε δείγμα 12.605 απαντήσεων από νέους ηλικίας 18-34 ετών, ένας στους έξι νέους, ηλικίας 18-29 ετών, αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά του, ήδη από την έναρξη της κρίσης. Στις νεότερες ηλικίες, μεταξύ 18 και 24 ετών, το 23,1% διέκοψε αναγκαστικά την εργασία του.

Στις λίγο μεγαλύτερες ηλικίες(25-29 ετών), το ποσοστό εκείνων που διέκοψαν την εργασία τους, περιορίζεται στο 13%, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερο φάσμα ηλικιών, μεταξύ 30 και 34 ετών, το ποσοστό αυτό είναι ακόμα χαμηλότερο στο επίπεδο του 10,6%. Το λιανεμπόριο και οι υπηρεσίες αναδεικνύονται οι τομείς με τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας.

Αλλά ακόμα κι εκείνοι οι νέοι που διατηρούν ακόμα μια θέση εργασίας ή και μισή θέση λόγω της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων(εκ περιτροπής εργασία κ.λ.π.), καταγράφουν απώλεια εισοδήματος που προέρχεται, είτε από τη μείωση του χρόνου εργασίας, είτε από τη μείωση των ίδιων των αποδοχών τους.

Ευρήματα της παραπάνω έρευνας καταγράφουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχοσύνθεση των νέων.

Το 50%(ένας στους δύο δηλαδή) των νέων ηλικίας 18-29 ετών, πιθανώς υπόκειται σε άγχος ή κατάθλιψη, ενώ το 17% βρίσκεται στα όρια της κατάθλιψης με τις ηλικίες 18-24 έτη, να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά.

Δεν ταλαιπωρούνται βεβαίως συναισθηματικά μόνο εκείνοι οι νέοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους, αλλά και εκείνοι που υποχρεώθηκαν να διακόψουν την εκπαίδευσή τους.

Αυτή ήταν η πρώτη επιστημονική έρευνα που εκπονήθηκε για την καταγραφή των επιπτώσεων της πανδημίας στους νέους, ενώ η πανδημία είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 21 Απριλίου έως τις 21 Μαΐου 2020, κάλυψε 112 χώρες και έλαβε περισσότερες από 12.000 απαντήσεις ατόμων ηλικίας 18-34 ετών. Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξετάσουν τη μετέπειτα κατάσταση βαθύτερα, επομένως έχουν καταγράψει μόνο τις αρχικές επιπτώσεις.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ