Διεθνής Διαφάνεια: Λιγότερες ήταν οι ενέργειες του νόμου κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό το 2019

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ινδία δεν διενήργησαν ούτε μια έρευνα για δωροδοκία στο εξωτερικό από το 2016 ως το 2019.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι το μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών από χώρες που επιβάλλουν ενεργά την νομοθεσία κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό και του ξεπλύματος χρήματος μειώθηκε περισσότερο από ένα τρίτο.

Μόνο τέσσερις από τους 47 μεγαλύτερους εξαγωγείς ΗΠΑ, Βρετανία, Ελβετία και Ισραήλ, που αντιπροσωπεύουν το 16,5% των παγκόσμιων εξαγωγών επέβαλαν ενεργά την νομοθεσία κατά της δωροδοκίας στο εξωτερικό το 2019, αναφέρει η έκθεση, μια σημαντική μείωση από τις 7 χώρες που αντιπροσώπευαν το 27% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2018.

Η Κίνα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο η Ιαπωνία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, ο Καναδάς, η Ινδία και το Μεξικό, είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στα χρονικά, αναφέρει η ΜΚΟ.

«Πάρα πολλές κυβερνήσεις επιλέγουν να κάνουν τα στραβά μάτια όταν οι εταιρείες τους δωροδοκούν για να κερδίσουν δουλειές στις ξένες αγορές», δήλωσε η Ντέλια Φερέιρα Ρούμπιο, πρόεδρος της Διαφάνειας.

Η Γερμανία, η Τρίτη μεγαλύτερη σε εξαγωγές χώρα στον κόσμο, πραγματοποίησε λιγότερες έρευνες το 2019 και έκλεισε λιγότερες υποθέσεις για διαφθορά στο εξωτερικό, ενώ η Ιταλία και η Νορβηγία παρουσίασαν επίσης μειωμένη δραστηριότητα.

Η Transparency International κάλεσε την G20 να εντείνει την επιβολή του νόμου, σημειώνοντας ότι τα χρήματα που χάθηκαν από τις δωροδοκίες στο εξωτερικό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές ανάγκες όπως οι υγειονομικές.

Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από χώρες μέλη της G20 θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης αυτή την εβδομάδα κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η Transparency International υποστηρίζει ότι όλες οι χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση κατά της δωροδοκίας του ΟΟΣΑ και άλλες μεγάλες οικονομίες θα πρέπει να βάλουν τέλος στο απόρρητο της ιδιοκτησίας των εταιρειών, να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των περιπτώσεων και οι μητρικές εταιρείες να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις ενέργειες των θυγατρικών τους.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here