Γαλλία: «Πρωτόγνωρη» επιχείρηση απεγκλωβισμού της μπελούγκα από τον Σηκουάνα

Επιχείρηση διάσωσης ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές μια εβδομάδα από τον εγκλωβισμό της φάλαινας μπελούγκα στο Σηκουάνα.

Με κινητοποίηση συνολικά 80 ατόμων το κήτος των 4 μέτρων και βάρους 800 κιλών που υποσιτίζεται και θεωρείται άρρωστο, θα ανασυρθεί με γερανό για να οδηγηθεί σε δεξαμενή θαλασσινού νερού. Από το Παρίσι θα μεταφερθεί στη συνέχεια σε ειδικό κέντρο στη Νορμανδία για παρακολούθηση, με στόχο να ανακτήσει δυνάμεις και να οδηγηθεί ξανά στον ωκεανό.

Η μή κυβερνητική οργάνωση Sea Shepherd περιγράφει την επιχείρηση ως «πρωτόγνωρη και για την οποία κανείς δεν είναι προετοιμασμένος».

Οι όχθες του Σηκουάνα «δεν είναι προσβάσιμες σε οχήματα», επομένως όλα πρέπει να γίνουν με ακρίβεια από ανθρώπινα χέρια, όπως δήλωσε η βιολόγος  Isabelle Brasseur, τονίζοντας ότι «προτεραιότητα είναι να επιστρέψει το θηλαστικό σε θαλασσινό νερό και να μείνει ξύπνιο για να εισπνέει».

Ειδικοί απέρριψαν κάθε προσπάθεια να την «σπρώξουν» πίσω προς τη Μάγχη με βάρκες, λέγοντας ότι θα πιέσει το εξασθενημένο ζώο και πιθανότατα θα ήταν μάταιη.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Παρατηρητήριο Pelagis, που ειδικεύεται στα θαλάσσια θηλαστικά, ο πλησιέστερος πληθυσμός μπελούγκα βρίσκεται στα ανοιχτά του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, βόρεια της Νορβηγίας, 3.000 χιλιόμετρα από τον Σηκουάνα.

Η παγιδευμένη φάλαινα είναι μόνο η δεύτερη μπελούγκα που έχει δει ποτέ στη Γαλλία. Η προηγούμενη  ανασύρθηκε από τις εκβολές του Λίγηρα σε δίχτυα ψαράδων το 1948.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ