Βραζιλία: Ακυρώθηκε η καταδίκη του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα

Την καταδίκη του αριστερού πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ακύρωσε δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας τη Δευτέρα. Η απόφαση αυτή αποκαθιστά τα πολιτικά δικαιώματα του Λούλα ντα Σίλβα και του επιτρέπει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Σε μια απόφαση που προκάλεσε έκπληξη, ο δικαστής Έντσον Φάχιν τόνισε ότι  δικαστήριο της νότιας πόλης Κουριτίμπα δεν είχε την αρμοδιότητα να δικάσει τον Λούλα για κατηγορίες διαφθοράς, σημειώνοντας ότι πρέπει να δικαστεί εκ νέου σε ομοσπονδιακά δικαστήρια στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Η απόφαση, η οποία θα επανεξεταστεί από την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποκαθιστά τα πολιτικά δικαιώματα του Λούλα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια προεδρική του υποψηφιότητα στις εκλογές του 2022, με αντίπαλο τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Βραζιλίας δήλωσε πως ο Αουγκούστο Αράς θα εφεσιβάλει την απόφαση του Φάχιν.

Ο Λούλα ντα Σίλβα κυβέρνησε την Βραζιλία από το 2003 έως το 2011. Φυλακίστηκε έχοντας καταδικαστεί για διαφθορά το 2018, γεγονός που τον εμπόδισε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του ίδιου έτους. Αποφυλακίστηκε στα τέλη του 2019, όμως δεν μπορούσε να διεκδικήσει το αξίωμα λόγω του ποινικού του μητρώου.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ