Βελιγράδι: Συγνώμη του Τσέχου προέδρου για τους βομβαρδισμούς του 1999

ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν ζήτησε συγνώμη από τον σερβικό λαό για την συμμετοχή της χώρας του στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Ο Μίλος Ζέμαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογο του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Πράγα, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας ήταν μεγάλο λάθος και επειδή, ως πρωθυπουργός, τότε, έδωσε την συγκατάθεση του αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει από τον σερβικό λαό να τον συγχωρήσει.

«Με αυτή την συγνώμη και την έκκληση για συγχώρεση προσπαθώ να ξεπεράσω ένα τραύμα που με βασανίζει για πολλά χρόνια. Η μεταμέλεια απελευθερώνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μίλος Ζέμαν συμπληρώνοντας την λατινική φράση: “Dixi et salvavi animam meam” (μτφ: Είπα και έσωσα την ψυχή μου). Ανέφερε ότι ήταν μαρτυρικές οι στιγμές που έζησε όταν έπρεπε να αποφασίσει , στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την στάση της χώρας του. «Αναζητούσαμε απεγνωσμένα τουλάχιστον μία χώρα που θα συνταχθεί μαζί μας και θα ψηφίσει κατά των βομβαρδισμών, δυστυχώς δεν υπήρξε, μείναμε μόνοι. Όπως και να χει αποτελούσε πράξη έλλειψης θάρρους η στάση μας» επισήμανε ο Ζέμαν και ανέφερε ότι η Τσεχία ήταν η τελευταία χώρα που έδωσε την συγκατάθεση της για τους βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε «γενναίο άνθρωπο» τον πρόεδρο της Τσεχίας υπογραμμίζοντας ότι ο σερβικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τα λόγια του. «Η συγνώμη του προέδρου Ζέμαν αποτελεί ένδειξη γενναιότητας ενός ανθρώπου που δεν προσπαθεί να κολακέψει κανέναν. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτά τα λόγια τα οποία κανείς μέχρι σήμερα δεν μας είπε. Από σήμερα για τους Σέρβους ο λαός της Τσεχίας δεν είναι μόνο φιλικός αλλά και αδελφικός λαός» τόνισε ο Βούτσιτς ευχαριστώντας τον πρόεδρος της Τσεχίας για την στάση του.

Ο Μίλος Ζέμαν το 1999 ήταν πρωθυπουργός της Τσεχίας και η χώρα του ως νεοσύστατο μέλος του ΝΑΤΟ συμμετείχε ενεργά στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ