Α. Γκουτέρες: Eπικίνδυνες οι ανισότητες στην κατανομή των εμβολίων κατά της Covid-19

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες» και «επικίνδυνες» για τη διεθνή σταθερότητα τις ανισότητες στην κατανομή των εμβολίων κατά της Covid-19. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις ανοσοποίησης των πλούσιων χωρών να υπονομευθούν από νέες παραλλαγές του κορονοϊού που θα εμφανιστούν στον παγκόσμιο Νότο, λόγω έλλειψης εμβολίων.

Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον θυμό των χωρών που μένουν πίσω, τόνισε ο κ. Γκουτέρες, μιλώντας την Παρασκευή στη Διεθνή Σύνοδο Global Summit, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Παράλληλα, καταδίκασε τον «εμβολιαστικό εθνικισμό» κάποιων χωρών.

Για τον κίνδυνο από τις μεταλλάξεις, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι είναι «επιτακτικής σημασίας» να διπλασιαστεί η παραγωγή εμβολίων.

«Πρέπει να έχουμε δίκαιη κατανομή και σήμερα βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό το σημείο» είπε χαρακτηριστικά.

Οι άνθρωποι στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική «αισθάνονται ότι τους αφήνουμε πίσω κι αυτό θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την παγκόσμια σταθερότητα. Αυτός ο θυμός μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος σε σχέση με τις μελλοντικές διεθνείς σχέσεις», προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here