Αφγανιστάν: Ο επικεφαλής του ΠΟΥ συνάντησε τον υπουργό Υγείας των Ταλιμπάν

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε σήμερα ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για να συζητήσουν την υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, την οποία χαρακτήρισε “καταστροφική”.

Ο Τέντρος διευκρίνισε ότι αυτή η συνάντηση με τον Καλαντέρ Εμπάντ, ο οποίος συμμετέχει σε αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Γενεύη για συζητήσεις με θεσμούς και ΜΚΟ σχετικά με την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη.

Ο Τέντρος είχε ήδη συναντήσει τον Καλαντέρ Εμπάντ, κατά την επίσκεψή του στην Καμπούλ τον Σεπτέμβριο του 2021, στον απόηχο της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου. “Η επίσκεψη αυτή δεν συνιστά ούτε νομιμοποίηση ούτε αναγνώριση” του καθεστώτος των Ταλιμπάν, που δεν έχει αναγνωριστεί επί του παρόντος από καμιά χώρα, επέμεινε από την πλευρά της εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών (DFAE).

Συζητήσαμε επίσης την πρόοδο στην εκπαίδευση των κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την υποστήριξη (που θα τους παρασχεθεί) ώστε να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό της υγείας“, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ καλεί τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει μέσω του διαλόγου να υποστηρίζει τον αφγανικό λαό, προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία και η ευημερία όλων των Αφγανών», δήλωσε ο Τέντρος.

Εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσε μια συνάντηση με τους Ταλιμπάνκατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Γενεύη για να συζητηθούν τρέχουσες ιατρικές ανάγκες και τα σχέδιά μας“. Τόνισε ότι οι ΓΧΣ, οι οποίοι έχουν μακρά παρουσία στη χώρα, βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο Υγείας των Ταλιμπάν εδώ και πολλά χρόνια.

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, μια τρομερή οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί με λιμό περισσότερο από τον μισό πληθυσμό του Αφγανιστάν. Η διακοπή της διεθνούς βοήθειας προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση στη χώρα που έχει ήδη καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ