Αφγανιστάν: Κραυγή απόγνωσης των γυναικών για το σκοταδιστικό καθεστώς (video)

Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, το Αφγανιστάν επιστρέφει -και πάλι- στον Μεσαίωνα. Κάθε τι δυτικό ρίχνεται στην πυρά, η ισλαμική σαρία αντικαθιστά την κοσμική δικαιοσύνη, οι γυναίκες σταματούν τη δουλειά και τις σπουδές τους, φορούν μπούρκα και κλείνονται στο σπίτι.
Η Γκαργκάστα Καταγουάι, η νεότερη βουλευτής στην ιστορία του αφγανικού κοινοβούλιου και σήμερα πολιτική πρόσφυγας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλάει αποκλειστικά στην ΕΡΤ για την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι συγγενείς της μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.


Η Καταγουάι μας εκμυστηρεύεται ότι δεν πιστεύει λέξη για την παραχώρηση δικαιωμάτων στις γυναίκες από τους Ταλιμπάν, γιατί εφαρμόζουν τη σαρία, και στέλνει το δικό της μήνυμα στις συμαπτριώτισσές της που κινδυνεύουν ανα πάσα στιγμή από το σκοταδιστικό καθεστώς…

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει λέει στη δική της κραυγή απόγνωσης και η αρχηγός της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο του Αφγανιστάν, η Νιλοφάρ Μπαγιάτ, που κατάφερε την τελευταία στιγμή να διαφύγει στην Ισπανία. Η ίδια έχασε το πόδι της σε ηλικία δύο ετών, όταν μια δική τους ρουκέτα έπληξε το σπίτι της οικογένειάς της.

Κι ενώ οι εικόνες των γυναικών ξεθωριάζουν στους δρόμους της Καμπούλ, επιστρέφουν σκηνές βγαλμένες από το μεσαίωνα. Όπως καταγγέλουν νεαροί Αφγανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανήλικα παιδιά στρατολογούνται από τη σκοταδιστική οργάνωση, ενώ όσοι φορούν δυτικά ρούχα μαστιγώνονται δημοσίως.

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here