Αυξημένο επίπεδο κινδύνου για επιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξημένη απειλή για επιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ από ανθρώπους που είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS). Ο συναγερμός λήγει στα τέλη Απριλίου.

Η οδηγία του υπουργείου για αυξημένο επίπεδο κινδύνου επιθέσεων εντός των ΗΠΑ εκδόθηκε μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφάλειας στην Ουάσινγκτον που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown και στον απόηχο της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου από υποστηρικτές του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που στοίχισε τη ζωή σε πέντε άτομα.

«Πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ορισμένοι βίαιοι εξτρεμιστές με ιδεολογικά κίνητρα, με αντιρρήσεις στην άσκηση κυβερνητικής εξουσίας και την προεδρική μετάβαση, καθώς και άλλες αντιληπτές ως δυσαρέσκειες που τροφοδοτούνται από ψευδή αφηγήματα, μπορεί να συνεχίζουν να κινητοποιούνται για να υποκινήσουν ή να διαπράξουν βία», ανέφερε το υπουργείο στην οδηγία του για θέματα εσωτερικής τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες για μια συγκεκριμένη συνομωσία, αλλά η αυξημένη απειλή σε ολόκληρη τη χώρα είναι πιθανό να συνεχιστεί για εβδομάδες, ανέφερε το υπουργείο.

Η οδηγία του DHS παράλληλα υπογράμμισε ότι οι λεγόμενοι εσωτερικοί βίαιοι εξτρεμιστές παρακινούνται από ζητήματα όπως ο θυμός για τους περιορισμούς κατά της Covid-19, το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 και τη χρήση βίας από την αστυνομία.

Επικαλέστηκε επίσης τις «μακροχρόνιες φυλετικές και εθνοτικές εντάσεις – συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσης στη μετανάστευση» ως κινητήρια δύναμη για επιθέσεις βίας στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ- ΜΠΕ

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here