Απόφαση ΕΔΑΔ: Επείγοντα προσωρινά μέτρα κατ’ αίτηση για τις Ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να υποδείξει σήμερα στην κυβέρνηση της Ρωσίας να απέχει από στρατιωτικές επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτικών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, οχήματα έκτακτης ανάγκης και άλλα ειδικά προστατευμένα πολιτικά αντικείμενα όπως σχολεία και νοσοκομεία και για την άμεση διασφάλιση της ασφάλειας των ιατρικών ιδρυμάτων, του προσωπικού και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης εντός του εδάφους που δέχεται επίθεση ή πολιορκία από ρωσικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 39 των Κανόνων του Δικαστηρίου, το Δικαστήριο μπορεί να υποδείξει προσωρινά μέτρα σε οποιοδήποτε Κράτος Μέρος την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα προσωρινά μέτρα είναι επείγοντα μέτρα τα οποία, σύμφωνα στην καθιερωμένη πρακτική του Δικαστηρίου, εφαρμόζονται μόνο όταν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβη.

Η προσφυγή της Ουκρανίας

Στις 28 Φεβρουαρίου 2022 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε αίτημα από την ουκρανική κυβέρνηση να υποδείξει επείγοντα προσωρινά μέτρα στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, σε σχέση με «μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επίθεσης κατά του κυρίαρχου έδαφος της Ουκρανίας».

Το αίτημα καταχωρήθηκε με αριθμό αίτησης 11055/22, Ουκρανία κατά Ρωσίας (X), και έχει που εξετάστηκε από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο υπενθυμίζει το προσωρινό μέτρο που αναφέρθηκε στις 13 Μαρτίου 2014 και παραμένει σε ισχύ στην πλαίσιο της υπόθεσης Ουκρανία και Κάτω Χώρες κατά Ρωσίας σχετικά με τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία καλώντας τις κυβερνήσεις τόσο της Ρωσίας όσο και την Ουκρανία να συμμορφωθούν στις δεσμεύσεις τους βάσει της Σύμβασης.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα στρατιωτική δράση που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 διάφορα μέρη της Ουκρανίας και θεωρεί ότι εγκυμονεί πραγματικό και συνεχή κίνδυνο σοβαρού παραβιάσεις των δικαιωμάτων του άμαχου πληθυσμού της Σύμβασης, ιδίως βάσει του άρθρου 2 (δικαίωμα ζωής), 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας) και 8 (δικαίωμα σε σεβασμός της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Με σκοπό την αποτροπή τέτοιων παραβιάσεων και σύμφωνα με το άρθρο 39 του Κανονισμού του Δικαστηρίου το δικαστήριο αποφασίζει, προς το συμφέρον των διαδίκων και την ορθή διεξαγωγή της ενώπιον του διαδικασίας, να υποδείξει στην κυβέρνηση της Ρωσίας να απόσχει από στρατιωτικές επιθέσεις κατά αμάχων και πολιτών αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων χώρων κατοικίας, οχημάτων έκτακτης ανάγκης και άλλων ειδικά προστατευμένων πολιτών αντικείμενα όπως σχολεία και νοσοκομεία, και να διασφαλιστεί άμεσα η ασφάλεια των ιατρικών εγκαταστάσεις, προσωπικό και οχήματα έκτακτης ανάγκης εντός της επικράτειας που δέχεται επίθεση ή πολιορκείται Ρωσικά στρατεύματα.

Κάλεσμα στην Ρωσία

Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας καλείται να ενημερώσει το Δικαστήριο το συντομότερο δυνατό τα μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί η πλήρης τήρηση της Σύμβασης. Το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης να κοινοποιήσει αμέσως τα ανωτέρω προσωρινά μέτρα στους Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σύμφωνα με το άρθρο 39 § 2 του Κανονισμού της Δικαστήριο.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ