Αγγλία: Επιστροφή σε γενικό lockdown

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε εθνικό lockdown με άμεση ισχύ έως τα μέσα Φεβρουαρίου, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την έκρηξη της μεταδοτικότητας του κορονοϊού στη χώρα και να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.

Με αυτή την απόφαση ουσιαστικά η χώρα επιστρέφει στο μήνυμα του Μαρτίου:

Μείνε στο Σπίτι

Προστάτεψε το ΕΣΥ

Σώσε Ζωές

Σύμφωνα με το γενικό lockdown, τώρα οι πολίτες στην Αγγλία θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για:

  • Ψώνια βασικών αναγκών για τους ίδιους ή για ευάλωτα άτομα
  • Εργασία ή παροχή εθελοντικών ή φιλανθρωπικών υπηρεσιών, εάν δεν μπορεί αυτό να γίνει από το σπίτι
  • Άσκηση με άτομο του ίδιου σπιτιού (ή από την δηλωμένη ομάδα υποστήριξης) ή με ένα άλλο άτομο. Ωστόσο αυτό τώρα περιορίζεται σε μία φορά την ημέρα και δεν πρέπει να ταξιδεύετε εκτός της περιοχής σας.
  • Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ή προς αποφυγή τραυματισμού, ασθένειας ή κίνδυνο βλάβης (συμπεριλαμβανομένης της οικιακής κακοποίησης)
  • Εκπαίδευση ή φροντίδα παιδιών – για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο για ευάλωτα παιδιά και για παιδιά εργαζομένων σε κρίσιμους επαγγελματικούς τομείς. Όλα τα άλλα παιδιά θα παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως έως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτοί.

Η παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνει διαδικτυακή έως τα μέσα Φεβρουαρίου για όλους εκτός από τα μαθήματα για εργαζόμενους σε κρίσιμους επαγγελματικούς τομείς.

Εάν κάποιος φύγει από το σπίτι για έναν επιτρεπόμενο λόγο, πρέπει πάντα να παραμείνει τοπικά στο χωριό, την πόλη ή το μέρος της πόλης όπου διαμένει. Η έξοδος από την περιοχή της διαμονής επιτρέπεται μόνο για έναν νόμιμα από του άνω επιτρεπόμενους λόγους, όπως η εργασία.

Όσοι ανήκουν σε κλινικά ευάλωτη ομάδα θα πρέπει να βγουν μόνο για ιατρικά ραντεβού, για να ασκηθούν ή εάν είναι εντελώς απαραίτητο, ενώ δεν πρέπει να πάνε στην δουλειά τους εκτός σπιτιού.

Συνάντηση με άλλους

Κανείς δεν μπορεί να αφήσει το σπίτι του για να συναντηθεί κοινωνικά με κάποιον με τον οποίο δεν ζει μαζί ή δεν ανήκει στην ομάδα υποστήριξης του (εάν επιτρέπεται νομικά να δημιουργήσει μία).

Επίσης, θα πρέπει να τηρούνται τα 2 μέτρα απόσταση από οποιονδήποτε εκτός του ίδιου νοικοκυριού.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι έως τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι 4 πρώτες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων (έως και άνω των 70) οπότε θα είναι δυνατό να αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εμβολιάζονται περίπου δύο εκατομμύρια πολίτες την εβδομάδας, στόχος που ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατός.

Οι οδηγίες έχουν άμεση ισχύ ενώ οι αλλαγές θα προστεθούν στον υπάρχοντα νόμο για τον κορονοϊό. Οι βουλευτές έχουν κληθεί εκτάκτως από τις διακοπές τους ώστε το σώμα της Βουλής των κοινοτήτων να συνεδριάσει την Τρίτη το πρωί.

Η Σκοτία ανακοίνωσε επίσης γενικό lockdown νωρίτερα την Δευτέρα, ενώ Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν με μικρές παραλλαγές στα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here