Έντονη αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου στην αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair

Σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους καταγράφονται οι αντιδράσεις των πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες σύσσωμα καταδικάζουν την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ πτήσης της Ryanair που ταξίδευε από την Αθήνα προς τη Λιθουανία.

Τον τόνο έδωσε πρώτος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι που τόνισε πως πρόκειται για μια εξωφρενική επίθεση εναντίον ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας και πολιτών της ΕΕ! Αυτή είναι η κρατική τρομοκρατία από το καθεστώς Λουκασένκο στην Λευκορωσία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε αμέσως ότι όλοι οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών της ΕΕ είναι ασφαλείς, να αποφεύγουμε τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και ενεργήσουμε γρήγορα για να έχουμε την απελευθέρωση του Ρόμαν Προτασένκο.

Ακολούθησε ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρετ Βέμπερ, ο οποίος σε ανάρτηση του στο twitter κατηγορεί με δριμύτητα «τον Δικτάτορα Λουκασένκο για εισβολή σε ένα πολιτικό αεροσκάφος της Ryanair που ταξίδευε μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ και συμμάχων του ΝΑΤΟ. Μια ασυγχώρητη πράξη κρατικής τρομοκρατίας», όπως σημειώνει στην οποία «πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και σταθερά, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν πρόσθετες κυρώσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλοδημοκρατών από την πλευρά της καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να δικαιολογήσουν αυτήν την πράξη και να απελευθερώσουν αμέσως τον Ρόμαν Προτασένκο.

Από την πολιτική ομάδα των Renew ο Ντάτσιαν Τσιόλος χαρακτηρίζει βαθιά ενοχλητικές τις αναφορές για μια προφανή αεροπειρατεία πτήσης της Ryanair που ταξίδευε μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ από την Λευκορωσία και ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών αμέσως και απαιτεί παράλληλα μια ενωμένη απάντηση από την ευρωπαϊκή ένωση.

Εκ μέρους των Πρασίνων ο συνεπικεφαλής Φίλιπ Λάμπερτς σε ανάρτησή του κάνει λόγο για μια εξωφρενική επίθεση εναντίον ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρείας και πολιτών της ΕΕ! Αυτή είναι η κρατική τρομοκρατία από το καθεστώς της Λευκορωσίας του Λουκασένκο. Πρέπει, σημειώνει, να διασφαλίσουμε αμέσως ότι όλοι οι επιβάτες αεροπορικών μεταφορών της ΕΕ είναι ασφαλείς, να αποφεύγουμε τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και να ενεργούμε γρήγορα για να έχουμε την άμεση απελευθέρωση του Ρόμαν Λουκασένκο. Παράλληλα ζητά αμέσως ψήφισμα και συζήτηση σχετικά με την κρατική τρομοκρατία που οργανώθηκε από το καθεστώς Λουκασένκα εναντίον πολιτών και εταιρειών της ΕΕ.

Η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών χαρακτηρίζει την «παρακολούθηση και κατάσχεση πτήσης της Ryanair που ταξίδευε μεταξύ δύο κρατών μελών της ΕΕ σήμερα ως απαράδεκτη. «Ζητούμε επείγουσα δράση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurocontrol, της ICAO. Μια τέτοια κρατική τρομοκρατία δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητη» σημειώνουν.

Από την πολιτική ομάδα της Αριστεράς ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: «Οι αρχές στη Λευκορωσία πρέπει να απελευθερώσουν τον δημοσιογράφο Ρόμαν Προτασένκο αμέσως. Πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια των 171 επιβατών -11 Ελλήνων ανάμεσά τους. Απαιτείται άμεση δράση για αυτό το βάναυσο κράτος πειρατείας!»

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ