Ένας τεράστιος αστεροειδής θα περάσει σήμερα «κοντά» από τη Γη με ασύλληπτη ταχύτητα

Ένας τεράστιος αστεροειδής στο μέγεθος του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου, θα περάσει σήμερα από τη Γη με ταχύτητα 52.500 μίλια/ώρα – 84490 χιλιόμετρα ανά ωρα, αποκαλύπτει η NASA.

Ο αστεροειδής 2022 RM4 θα μπορούσε να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 2,25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022.

Ο βράχος έχει διάμετρο έως και 739,7 μέτρων, σχεδόν όσο το Burj Khalifa στο Ντουμπάι.

Ταξιδεύει με ταχύτητα σχεδόν 84490 χιλιόμετρα/ώρα, περίπου 65 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Ένας «αρκετά επικίνδυνος» αστεροειδής στο μέγεθος του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου που βρίσκεται στο Ντουμπάι, θα περάσει αύριο από τη Γη με ταχύτητα 84490 χιλιόμετρα την ώρα, λέει η NASA.

Ο αστεροειδής, με την ονομασία 2022 RM4, αναμένεται να πλησιάσει τη Γη κατά 0,01536 αστρονομικές μονάδες ή περίπου 2,25 εκατομμύρια μίλια, στις 18:26 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.

Εκτιμάται ότι η διάμετρός του φτάνει τα 740 μέτρα, δηλαδή σχεδόν όσο το ψηλότερο κτίριο στη Γη, το Burj Khalifa στο Ντουμπάι που έχει ύψος 829,5 μέτρα.

Καθώς o αστεροειδής 2022 RM4 περνάει από τη Γη, θα ταξιδεύει με ταχύτητα 23,4 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ή σχεδόν 84 490 χιλιόμετρα την ώρα, περίπου 65 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Το 2022 RM4 είναι «δυνητικά επικίνδυνος» επειδή έρχεται σε απόσταση 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, αν και δεν αναμένεται να αποτελέσει κίνδυνο για τον πλανήτη μας.

Καθώς το 2022 RM4 περνάει από τη Γη, θα ταξιδεύει με ταχύτητα 23,4 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ή σχεδόν 84490 χιλιόμετρα ανά ώρα, περίπου 65 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Διαφορετική τύποι διαστημικών βράχων

Ένας αστεροειδής είναι ένα μεγάλο κομμάτι βράχου που έχει απομείνει από συγκρούσεις ή από το πρώιμο ηλιακό σύστημα. Οι περισσότεροι βρίσκονται μεταξύ του Άρη και του Δία στην κύρια ζώνη.

Ένας κομήτης είναι ένας βράχος καλυμμένος με πάγο, μεθάνιο και άλλες ενώσεις. Οι τροχιές τους, τούς μεταφέρουν πολύ πιο μακριά από το Ηλιακό σύστημα.

Μετεωροειδής ονομάζουν οι αστρονόμοι μια λάμψη φωτός στην ατμόσφαιρα όταν τα συντρίμμια καίγονται.

Αυτά τα ίδια τα συντρίμμια είναι γνωστά ως μετεωροειδής. Τα περισσότερα είναι τόσο μικρά που εξατμίζονται στην ατμόσφαιρα.

Αν κάποιος από αυτούς τους μετεωροειδείς φτάσει στη Γη, ονομάζεται μετεωρίτης.

Οι μετεωρίτες και οι μετεωροειδείς προέρχονται συνήθως από αστεροειδείς και κομήτες.

Παρά το γεγονός ότι ο αστεροειδής βρίσκεται περίπου έξι φορές μακρύτερα από το φεγγάρι, χαρακτηρίζεται ως αντικείμενο κοντά στη Γη – ΝΕΟ και παρακολουθείται από τη διαστημική υπηρεσία.

«Τα ΝΕΟ είναι κομήτες και αστεροειδείς που έχουν ωθηθεί από την έλξη βαρύτητας των κοντινών πλανητών σε τροχιές που τους επιτρέπουν να εισέλθουν στη γειτονιά της Γης», δήλωσε η NASA.

Αποτελούμενοι κυρίως από πάγο νερού με ενσωματωμένα σωματίδια σκόνης, οι κομήτες σχηματίστηκαν αρχικά στο ψυχρό εξωτερικό πλανητικό σύστημα, ενώ οι περισσότεροι βραχώδεις αστεροειδείς σχηματίστηκαν στο θερμότερο εσωτερικό ηλιακό σύστημα μεταξύ των τροχιών του Άρη και του Δία.

«Το επιστημονικό ενδιαφέρον για τους κομήτες και τους αστεροειδείς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιότητά τους ως τα σχετικά αμετάβλητα υπολείμματα συντριμμιών από τη διαδικασία σχηματισμού του ηλιακού συστήματος πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια».

Αν και το 2022 ο RM4 θα βρίσκεται σε απόσταση 2,25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, αυτό είναι σχετικά κοντά από αστρονομική άποψη.

Ο Tony Dunn, αστρονόμος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (SFSU), δήλωσε: «Ο 2022 RM4 θα περάσει λιγότερο από έξι σεληνιακές αποστάσεις την Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022.

Ο Dunn δήλωσε ότι ο 2022 RM4 είναι μεγαλύτερος από τον αστεροειδή που δημιούργησε τον κρατήρα Meteor στην Αριζόνα, πριν από περίπου 50.000 χρόνια.

Είναι επίσης ένας γίγαντας σε σύγκριση με τον 2015 FF, ο οποίος έχει διάμετρο έως και 28 μέτρα – περίπου το μέγεθος μιας γαλάζιας φάλαινας και πέρασε από τη Γη τον Αύγουστο.

Ωστόσο, ο 2022 RM4 είναι μικρός σε σύγκριση με τον ‘7482 (1994 PC1)’, έναν αστεροειδή πλάτους σχεδόν 1000 μέτρων, ο οποίος πλησίασε τη Γη τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγή: www.dailymail.co.uk

 

www.ertnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ