Το Πάσχα του Καλοκαιριού- Δεκαπενταύγουστος της Παναγίας

Σε όλη την Ελλάδα και όπου υπάρχει Ορθοδοξία σήμερα 15 Αυγούστου, οι ψαλμοί υπέρ της Θεομήτορος Παναγίας, ψάλλονται με κατάνυξη και ευσέβεια , ο επιτάφιος θρήνος να ακουστεί ανάλογος του επιτάφιου θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής.

Σε πολλά σημεία της Ελλάδας εκτός των εγκωμίων για την Παναγία, τηρείται και το παραδοσιακό έθιμο να στολίζεται επιτάφιος για την κοίμηση της Θεοτόκου.

Έτσι και φέτος το θρησκευτικό αυτό έθιμο τηρήθηκε, στο μοναστήρι του χωριού της  Αχλαδέας Λάκκας Σουλίου.

Στην Ήπειρο υπάρχουν πολλοί ναοί, ξωκλήσια και μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία, και αποτελούν θρησκευτικά μνημεία και τόποι προσκυνήματος για τους πιστούς.

Η Παναγία αγαπήθηκε και τιμήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους Ηπειρώτες. Είναι η μάνα τους, η προστάτιδα, η συμπαραστάτης, η υπερμάχος στρατηγός στις δύσκολες στιγμές τους.

Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας είναι μεταξύ άλλων η Παναγία της Δουραχάνης στην Αμφιθέα Ιωαννίνων. Η Παναγία η Χρυσοβιτσινή στο Δήμο Εγνατίας, η Παναγία η Μολυβδοσκέπαστη στην Κόνιτσα, η Παναγία η Παρηγορήτισσα στην Άρτα, η Παναγία η Οδηγήτρια της Ιεράς Μονής Γηρομερίου.

Η παρουσία των πιστών ωστόσο στους ναούς και τα μοναστήρια ήταν συγκρατημένη, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που για δεύτερη χρονιά τούς κρατά μακριά από τον οίκους του Θεού.