Σε λειτουργία η τρίτη Μονάδα Λοιμωδών, σε εγρήγορση τα περιφερειακά νοσοκομεία

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ήπειρο και ειδικά στο Νομό Ιωαννίνων δεν είναι καλή. Η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων βρίσκεται μία ανάσα από τη «μίνι καραντίνα» και ο χρόνος για να ανατρέψει την κατάσταση είναι περιορισμένος.

Τα δύσκολα που ξεκίνησαν από τα μέση Σεπτέμβρη και με το πέρασμα των ημερών γίνονται δυσκολότερα, αποτυπώνονται πλέον και στο τοπικό σύστημα υγείας.

Περίπου 35 ασθενείς νοσηλεύονται τις μέρες αυτές στις δύο Μονάδες Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το οποίο αργά το απόγευμα του Σαββάτου υποχρεώθηκε να ξεκινήσει την διαδικασία ώστε να θέσει σε λειτουργία την τρίτη Μονάδα Λοιμωδών.

Η τρίτη ΜΕΛ, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, δεν διαθέτει θαλάμους αρνητικής πίεσης και θα φιλοξενήσει ασυμπτωματικά περιστατικά όπως είναι ορισμένα τις μέρες αυτές, ειδικά από το Γηροκομείο.

Η πίεση που δέχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι τεράστια τις μέρες αυτές, χάρη όμως στη λειτουργία του και τις υποδομές του έχει αποφύγει η περιοχή τα πιο σκληρά μέτρα καραντίνας.

Σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης και σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Ηπείρου να μην διακομίζουν περιστατικά Covid-19 αν τα συμπτώματα είναι ήπια αλλά να τα νοσηλεύουν σε δικούς τους χώρους. Αυτό γίνεται ήδη τις τελευταίες ώρες με ηλικιωμένη που παραμένει στο Νοσοκομείο Φιλιατών παρότι είναι θετική στον ιό.

Η οδηγία ωστόσο εγείρει αντιδράσεις και προβληματισμούς καθώς τα υπόλοιπα νοσοκομεία είτε δεν διαθέτουν κατάλληλους χώρους, είτε δεν μπορούν να καλύψουν τέτοιες ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η κατάσταση είναι αφενός πολύ δύσκολη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αφετέρου περίπλοκη με τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Πηγή: epiruspost