Στο 90% φτάνει η πληρότητα των Μονάδων Λοιμωδών στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Επτά περιοχές βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής (30/10) στο επίπεδο 4, αυξημένου κινδύνου, του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της Πολιτικής Προστασίας. Σε lockdown περνούν από σήμερα οι νομοί Θεσσαλονίκης, Ροδόπης και Λάρισας, που προστέθηκαν σε Ιωάννινα, Καστοριά, Κοζάνη και Σέρρες.

Τα Ιωάννινα ήταν ουσιαστικά η πρώτη περιοχή που «κοκκίνισε» λόγω κορονοϊού, με τα κρούσματα να είναι -αναλογικά πάντα- διαρκώς αυξημένα. Αυτό φαίνεται και από την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης από την αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή και τις ανάγκες νοσηλείας.

Ορισμένα στοιχεία για την κατάσταση στο Νοσοκομείο παρέθεσε ο δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, στην ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως τόνισε και σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost.gr, μία από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν τον νομό Ιωαννίνων στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου είναι η μεγάλη πίεση που δέχεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το μοναδικό στην Ήπειρο για ασθενείς Covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος, οι τρεις Μονάδες Λοιμωδών διαθέτουν συνολικά 52 κλίνες εκ των οποίων έχει καλυφθεί το 90%. Το γεγονός αυτό χτύπησε «καμπανάκι», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται να μην είναι δυνατή η περίθαλψη περιστατικών.

Όπως είπε ο κ. Ελισάφ, η πρότασή του που έχει κατατεθεί είναι να τεθεί σε λειτουργία το Πολυδύναμο του Χατζηκώστα για ασυμπτωματικούς ή ολιγοσυμπτωματικούς ασθενείς έτσι, ώστε να αποκτηθεί εμπειρία και να υπάρξει αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού.

Καλύτερη είναι η κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου η πληρότητα φτάνει περίπου στο 50%.