Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πολλά ρεκόρ το Zagori Mountain Running 2022

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 11η διοργάνωση του μεγαλύτερου ορεινού αγώνα τρεξίματος στην Ελλάδα, Zagori Mountain Running 2022, που φιλοξένησε περισσότερους από 2.500 Έλληνες και ξένους αθλητές και πάνω από 10.000 επισκέπτες, στον μοναδικής ομορφιάς τόπο του Ζαγορίου.

Από αγωνιστικής πλευράς, οι αθλητές των τεσσάρων αγώνων της διοργάνωσης 80km, 44+km, 21km& 10 kmδοκιμάστηκαν σε δύσκολες τεχνικά διαδρομές, περνώντας ανάμεσα από πετρόκτιστα χωριά και παραδοσιακά γεφύρια, διασχίζοντας το επιβλητικό φαράγγι του Βίκου, και θαυμάζοντας το μεγαλοπρεπές ορεινό τοπίο που περιλαμβάνεται στο «Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου».

Ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και στο φετινό Zagori Mountain Running, υπογραμμίζει την τεράστια απήχησή του ως αθλητική διοργάνωση, η συμβολή της οποίας, είναι καθοριστική στην τουριστική προβολή του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής, αποτελώνταςτο κορυφαίο γεγονός του καλοκαιριού . Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, έλαβαν χώρα στο Τσεπέλοβο κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Η μεγαλύτερη γιορτή ορεινού τρεξίματος έχει πλέον καθιερωθεί ως γεγονός διεθνούς εμβέλειας, με συμμετοχές αθλητών από 32 διαφορετικές χώρες, αλλά και εκατοντάδες Ελληνες, οι οποίοι έτρεξαν με στόχο τον τερματισμό , την επαφή με τη φύση και την χαρά της συμμετοχής σε μια μεγάλη γιορτή.

«Σε απόσταση αναπνοής οι τρεις πρώτοι τερματισμοί στον TeRA »

Η πρώτη εκκίνηση πραγματοποιήθηκε στο Τσεπέλοβο, με 276 δρομείς να συμμετέχουν στην απόλυτη πρόκληση ορεινού τρεξίματος,τουTeRA80km. Η αναμέτρηση στην τελική ευθεία του αγώνα ήταν πολύ δυνατή, καθώς μόλις 2 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα ήταν η διαφορά των αθλητών, που κατέλαβαν τις τρεις θέσεις του βάθρου. Ο Δημήτρης Ελευθερίου (Dynafit), έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού, με χρόνο 9:50:17. Στη 2η θέση τερμάτισε ο Γιώργος Λουφέκης (L-Crew) με χρόνο 9:51:38 και στην 3η θέση βρέθηκε ο Θεόδωρος Ζήσης (UrsaTeam) με χρόνο 9:52:32.

Στις γυναίκες, την πρώτη θέση κατέκτησε η Νικολέτα Τζαβάρα (FifthElementRunningTeam) με χρόνο 12:50:35. Δεύτερη τερμάτισε η Δήμητρα Χαιροπούλου (ZntilaRunningTeam) με χρόνο 13:39:19, ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου, ανέβηκε η Λαμπρινή Λιούταμε χρόνο14:03:22.

“Eντυπωσιακά νέα ρεκόρ σημειώθηκαν στον Marathon 44km”

Στις 6:00 π.μ., ξεκίνησαν και οι δρομείςτουMarathon+44 km. Μετά από έναν πολύ ωραίο αγώνα σε μια απαιτητική διαδρομή ,ο πρωταθλητής Μαραθωνίου και αγώνων ορεινού τρεξίματος, Δημήτρης Θεοδωρακάκος (SALOMON HELLAS), ασταμάτητος πραγματικά, κατέκτησε την πρώτη θέση, με επίδοση 4:24:47”,καταρρίπτοντας το ρεκόρ της διαδρομής του αγώνα. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Βασίλης Μπαλαμωτής (Saucony) με χρόνο 4:50:02”, ενώ στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης βρέθηκε ο Αλέξανδρος Φωτιάδης(FotiadisCoaching), με χρόνο 5:07:09’’.

Στις γυναίκες, η Μαρία Μαλάϊ(TheRunnerProject), έκανε εξαιρετική διαχείριση του αγώνα και τερμάτισε πρώτη με χρόνο 5:15:49”,πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ διαδρομής!  Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Μαριαλένα Μπαρούτη,με χρόνο6:04:02’’ και την τρίτη θέση κατέκτησε η  Ελένη Χαζιράκη (Arkalos) με χρόνο 6:11:26’’.

“Mεγάλη η συμμετοχή παιδιών στο “ΖAGORAKIRACE”

Ο παιδικός αγώνας ” ZagorakiRace 1km”, με την υποστήριξη του Μεγάλου Χορηγού, του  φυσικού μεταλλικού νερού ΖΑΓΟΡΙ , πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν περισσότερα από 300 παιδιά. Το Zagori Mountain Running υποδέχτηκε του μικρούς του φίλους, που φορούσαν τις ειδικές παιδικές εμφανίσεις της μπλούζας ZAGORAKI, και τις οικογένειες τους με ζεστασιά, σε έναν αγώνα που χαρίζει χαμόγελα και τονίζει τη χαρά της συμμετοχής, της ομαδικότητας και της άθλησης από τις νεαρές ηλικίες.

“HalfMarathon 21km &EntryRace 10km”

Την Κυριακή 24 Ιουλίου, η γιορτή τους αθλητισμού και του ορεινού τρεξίματος ξεκίνησε στις 8:15 το πρωί, με τονHalfMarathon21 kmενώ στις 9:00 δόθηκε η εκκίνηση για τον αγώνατων 10km.

Στην πρώτη θέση του δυνατού κι ανανεωμένου από πέρυσι Half Marathon, κατέλαβεο Δήμος Μαγγίνας με χρόνο 1:56:32’’, δεύτερος τερμάτισε ο Νικος Πονηρέας (Αμεινίας ο Παλληνεύς))με χρόνο 1:57:52” και τρίτος  ο Εμμανουήλ Πούρικας (DRCAthens))με χρόνο 1:59:07”.Στην κατηγορία των γυναικών πρώτη τερμάτισε  η Νατάσα Σπανούμε χρόνο 2:25:43’’, δεύτερη ήταν η Λεμονιά Παναγιώτου (ChalandriFitnessbox) με χρόνο 2:32:43 ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε η  Στεφανία Μονσόρνο(u.s.lavazevarena)) με χρόνο 2:34:32.

Mε τη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων πραγματοποιήθηκε ο πολύ όμορφος και γρήγορος αγώνας EntryRace 10 km. Tην πρώτη θέση κατέκτησε ο Κωνσταντίνος Πανταζής(KourkourikisTrainingGroup)με χρόνο 0:47:44’’,δεύτερος ήταν ο Γιώργος Δημουλάς(AllTerainRunners) με χρόνο 0:47:55και τρίτος τερμάτισε ο Γιάννης Χρυσικόπουλος (AnasaRunningTeam)σε 0:48:58.  Πολύ δυνατές ήταν και οι γυναίκες που έτρεξαν στα μονοπάτια των 10kmμε την Κρυσταλλία Κουτσιμάνη (AltraRunning- VaskosTraining) να κόβει πρώτη το νήμα του τερματισμού σε 1:04:39’’. Δεύτερη με χρόνο 1:04:39 ήταν η Ευαγγελία Γιαλαματζή (DimakiTeam) , ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε η 16χρονη και πολλά υποσχόμενη Δήμητρα Τζούμα (Ν.Ο.Ι) με χρόνο 1:04:43.

 ‘’Κοινωνικές δράσεις ZagoriMountainRunning 2022’’

Η “MyAdventure”, διοργανώτρια εταιρεία του Zagori Mountain Running, δημιούργησε  για μια ακόμη χρονιά το συλλεκτικό βραχιολάκι, τα έσοδα από την πώληση του οποίου, θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου που παρέχει ο Σύλλογος«Φύλακας Αγγελος», στα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά.

Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή του 11ου Zagori Mountain Running συμμετείχε στην μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” να μεταδοθεί μέσα από τη διοργάνωση, το μήνυμα αλληλεγγύης για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην Ελλάδα! Ετσι λοιπόν, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ενημερώθηκε και φέτος σχετικά με τη διαδικασία ενώ πολλοί από αυτούς συμμετείχαν ενεργά ως εθελοντές δότες.

“Σημαντική η στήριξη των Χορηγών “

Μεγάλοι Χορηγοί του Zagori Mountain Running 2022 είναι το κορυφαίο και με πολλά βραβεία ποιότητας  Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, , η μεγαλύτερη εταιρία outdoor εξοπλισμού “The North Face” και η Fifth Element adventure store,  που παρέχει τα πλέον εξελιγμένα προϊόντα για το ορεινό τρέξιμο, την ορειβασία, το ski/snowboard, την πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες στην φύση. Χορηγός της διοργάνωσης ήταν η “Jeep AutoLinea” και υποστηρικτές, οι: “Melissa, “Dole”, “Green Cola”, “Γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ , “Polo”,” Nomad Honey” ” Ελληνική Ορνιθολογικη Εταιρεία”, “amino animo”, “Οstracon”, “Tailwind Nutrition” “Καταφύγιο Αστράκας» .

Να σημειωθεί πως, η διοργάνωση τέλεσε φέτος υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, γεγονός που αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της μακρόχρονης προσπάθειας στην ανάδειξη και προβολή του Ζαγορίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνδιοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου κι ο Δήμος Ζαγορίου και θεσμικοί υποστηρικτές ,το Εθνικό Πάρκο Βίκου-Αώου και το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.