Κόβονται τα “άρρωστα” πλατάνια της πόλης

Ξεκίνησε από χτες η κοπή των πλατάνων που στολίζουν την περιοχή γύρω από την λίμνη Παμβώτιδα στα Ιωάννινα.

Τα δέντρα έχουν προσβληθεί από «μεταχρωματικό έλκος» και βρίσκονται στην χαρακτηριστική περιοχή της πόλης, στη διαδρομή δίπλα από την Λίμνη. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών ξεκίνησαν τη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβρη με τις υποδείξεις του Δασαρχείου. Υπενθυμίζεται ότι το Δασαρχείο εντόπισε τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα.

Η κοπή ξεκίνησε από το Κάστρο, απ’ όπου απομακρύνθηκαν δύο δέντρα και συνεχίστηκε σήμερα με την απομάκρυνση ενός ακόμα δέντρου στην περιοχή της Λιμνοπούλας, ενώ από την Πέμπτη θα ξεκινήσει η κοπή στην Παραλίμνιο διαδρομή.

Στην παρούσα φάση, θα κοπούν συνολικά 17 πλατάνια, εκ των οποίων τα 14 στην Παραλίμνιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, όλα τα δέντρα θα αντικατασταθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις που θα γίνουν από το Δασαρχείο.

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani, “θερίζει” τα πλατάνια στην Ήπειρο και έχει καταστρέψει οικοσυστήματα δίπλα στα ποτάμια.

Ο Ρήγας Τσιακίρης, φυτοϋγεινομικός ελεγκτής του Δασαρχείου Ιωαννίνων, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μίλησε για το θέμα των πλατάνων που νοσούν στην παραλίμνια διαδρομή και τόνισε ότι το Δασαρχείο προτείνει την αντικατάστασή τους με δένδρα, τα οποία ευδοκιμούν στα υγρά περιβάλλοντα.