Λαθροκυνηγός από τη γειτονική χώρα σκότωσε αγριόγιδο-Αναγκαία η σύλληψή του

Σήμερα, 23 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου «Αγριόγιδο στα Βουνά», λαθροκυνηγός εισήλθε στις 10 το πρωί από την Αλβανία στο Ελληνικο έδαφος στο όρος Γράμμος, στην περιοχή του χωριού Πληκάτι (Δήμος Κόνιτσας) και σκότωσε ένα  σπάνιο και προστατευόμενο είδος θηλαστικού ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica).

Ο λαθροκυνηγός έφερε και ένα άλογο (χρώματος καφέ) για να το φορτώσει και να το πάρει στην Αλβανία. Εκτιμάται ότι έχει εξορμήσει από τα χωριά Σταριά και Ερσέκα και εξασκεί κτηνοτροφικό επάγγελμα.

Επειδή το φαινόμενο αυτό, δηλαδή η θήρευση του σπάνιου και προστατευόμενου είδους ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) από λαθροκυνηγούς συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση και εξαιτίας αυτού του φαινομένου ο πληθυσμός του προστατευόμενου αυτού είδους έχει μειωθεί δραματικά, ο Σύλλογος «Αγριόγιδο στα Βουνά» καλεί να κινηθεί κλιμάκιο ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ή ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΥΕΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ή ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ των ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ από τα Αλβανικά χωριά ΕΡΣΕΚΑ και ΣΤΑΡΙΑ προς την κατεύθυνση της ορεινής διάβασης στο όρος ΓΡΑΜΜΟΣ μεταξύ των χωριών ΠΛΗΚΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΣΕΚΑΣ, προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης.

Η κινητοποίησή τους, όπως κλείνει την καταγγελία του ο Σύλλογος, θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προστασία της ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ και ειδικά την επιβίωση του εξαντλημένου από το έντονο λαθροκυνήγι πληθυσμού του σπάνιου και προστατευόμενου είδους ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) που διαβιώνει στην ορεινή συνοριακή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, στο όρος Γράμμος.