Ποιος είναι ο πραγματικά υπεύθυνος για το σκάνδαλο της ΕΥΠ;

Εξωτερική άποψη του κτιρίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη - Δημόσιας Τάξης, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Προτού καν συμπληρώθει μία ώρα από την παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, την παραίτησή του υπέβαλε και ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Άμεσα εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο τύπου Watergate που στήθηκε από την ΕΥΠ και το Μέγαρο Μαξίμου είναι ο πρωθυπουργός. Οι δύο παραιτήσεις αποτελούν πέραν πάσης αμφιβολίας παραδοχή εγκλήματος. Μόνο που γι’ αυτό το έγκλημα κύριος υπεύθυνος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ελέγχει άμεσα τις μυστικές υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών, τις οποίες η ΕΥΠ αποδίδει σε λάθος, ήταν πράξεις που έγιναν με εντολή Μητσοτάκη.

Τις τελευταίες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές προς φιλικά μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, επιμένει ότι η ΕΥΠ ουδέποτε ενημέρωσε το πρωθυπουργικό γραφείο για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και ότι αν είχε γίνει αυτό θα είχε ζητηθεί να μην προχωρήσει αυτή η παρακολούθηση. Ο ισχυρισμός αυτός είναι βέβαια φαιδρός. Κι αυτό διότι η ΕΥΠ είναι ο Μητσοτάκης. Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση άλλαξε ακόμη και τον νόμο ώστε να διορίσει διοικητή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας έναν άνθρωπο ο οποίος ούτε σχετικές γνώσεις, ούτε όμως πληρούσε τα κριτήρια που επέβαλε μέχρι τότε ο νομοθέτης, αλλά και ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε η ΕΥΠ να είναι υπό τη δική του εποπτεία.

Αυτό έγινε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2019, μόνο μία ημέρα μετά τις εκλογές τις οποίες κέρδισε η ΝΔ. Πρόκειται δηλαδή για το πρώτο πράγμα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ανέλαβε πρωθυπουργός. Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό». Για να γίνει κατανοητό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή ο ίδιος το αποφάσισε μια ημέρα αφού κέρδισε τις εθνικές εκλογές, είναι ο βασικός, αν όχι ο μόνος, υπεύθυνος για το ομολογημένο έγκλημα και είναι εκείνος του οποίου ο ρόλος πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη.

Απόδειξη της ενοχής του άλλωστε είναι ότι ενώ συμβαίνουν όλα τα παραπάνω τα οποία σίγουρα γνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκείνος έχει επιλέξει να λέει δια του εκπροσώπου της κυβέρνησης απροκάλυπτα και εξόφθαλμα ψέματα. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει δώσει από τη βήμα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, μάχες για να πείσει ότι οι παρακολουθήσεις που αποδεικνύεται σήμερα ότι γίνονταν από την υπηρεσία που ελέγχει ο πρωθυπουργός, γίνονταν από ιδιώτες.

Πηγή: Documento