New York Times: “Σκάνδαλο που θυμίζει τα χρόνια της χούντας στην Ελλάδα”

Μετά το Politico και τον Guardian, προέκυψε εκτενές ρεπορτάζ των New York Times για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, οι οποίοι κάνουν εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών και μάλιστα φέρονται να βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ξεκινώντας έρευνα για το θέμα.

Η αμερικανική εφημερίδα άλλωστε είχε δημοσιεύσει και στις 27 Ιουλίου σχετικό ρεπορτάζ για την απόπειρα παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη γράφοντας για “έναν υψηλόβαθμο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Ελλάδα και αρχηγό μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης”, ο οποίος “έγινε στόχος κακόβουλου spyware”.

Αυτή τη φορά, οι NYT επανέρχονται με ένα ακόμα πιο εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα, παραθέτοντας λεπτομέρειες και δηλώσεις μελών της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας τις σοβαρές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων αλλά και εντοπίζοντας μία ανησυχητική διάσταση των υποκλοπών στην Ευρώπη.

Όλα τα παραπάνω περικλείονται στον τίτλο του άρθρου “ένα ελληνικό σκάνδαλο αντηχεί καθώς οι υποκλοπές επεκτείνονται στην Ευρώπη” πριν αρχίσει το ρεπορτάζ να ξεδιπλώνει το κουβάρι των γεγονότων, ξεκινώντας από τα αναπάντητα ερωτήματα του Παναγιώτη Κοντολέοντος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μέχρι τη στιγμή που ο… ασκός άνοιξε, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις, αρχικά με την παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, αλλά και του Γρ. Δημητριάδη.

Στην αρχή του άρθρου γίνεται αναφορά και συγκεκριμένα στον Κυριάκο Μητσοτάκη “έναν συντηρητικό που ανέλαβε τον προσωπικό έλεγχο του χαρτοφυλακίου πληροφοριών το 2019 και του οποίου ο πατέρας αποδυναμώθηκε από τις κατηγορίες για πολιτική κατασκοπεία όταν ο ίδιος διετέλεσε πρωθυπουργός πριν από περίπου 30 χρόνια”, σημειώνοντας πως “απέλυσε τον πιστό του αρχηγό κατασκοπείας (Παναγιώτη Κοντολέοντα), αποδέχθηκε την παραίτηση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη -που είναι επίσης ανιψιός του- και έδωσε μια εθνική τηλεοπτική ομιλία αυτή την εβδομάδα γεμάτη αρνήσεις και προτάσεις για μεταρρύθμιση της υπηρεσίας”. Μάλιστα αναφέρεται και η φράση του πρωθυπουργού ότι “Δεν το ήξερα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ”.

“Σκάνδαλο που συγκλονίζει την κορυφή της κυβέρνησης”

Εν συνεχεία, οι NYT κάνουν λόγο για “εκτεταμένο σκάνδαλο που συγκλονίζει την κορυφή της ελληνικής κυβέρνησης” και το οποίο παράλληλα “εγείρει φόβους για εκτεταμένη επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη”, ενώ “δυνητικά θέτει μια άλλη ρωγμή στο ενιαίο μέτωπο της Ευρώπης κατά της Ρωσίας”.

Γίνεται εκτενής αναφορά σε “πρόγραμμα παρακολούθησης με περισσότερες από 15.000 παραγγελίες μόνο πέρυσι”, ενώ το “Predator”, το κακόβουλο λογισμικό υποκλοπής που χρησιμοποιείται για να διεισδύσει στα κινητά τηλέφωνα, “έχει γίνει μέρος του ελληνικού λεξιλογίου”.

Γράφουν μάλιστα ότι “το σκάνδαλο ξυπνά μνήμες από τις παλιές σκοτεινές μέρες της στρατιωτικής χούντας της Ελλάδας“, πριν παραθέσουν άλλα αντίστοιχα παραδείγματα πολιτικών που έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης για να τονίσουν την ανησυχητική διάσταση του προβλήματος, όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, που “έχει γίνει στόχος του ισχυρού spyware Pegasus, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μκαρόν, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και κορυφαία στελέχη της ΕΕ”.

Και σημειώνει: “Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η Ευρώπη, που τόσο περήφανη είναι για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής και το κράτος δικαίου, μοιάζει ανεξέλεγκτη με συσκευές κατασκοπείας σε μια στιγμή που οι δημοκρατίες της απειλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα”.

Μάλιστα, τονίζει πως “η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας ανησυχιών”.