Κυβέρνηση με το βλέμμα στον εαυτό της, είναι ικανή για όλα

Οι πολίτες πρέπει να πειστούν να προσέχουν. Αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης η οποία όμως τζογάρει εδώ και ένα χρόνο με την ατομική ευθύνη, αγνοώντας την δική της.   

Καλούμενη να σχολιάσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους, η Γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι όντως στην κορύφωση της πανδημίας δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε αυτές τις τεράστιες συναθροίσεις στις πλατείες Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ως  έκφραση ανάγκης των πολιτών για επικοινωνία και αποφόρτιση. Το ζητούμενο είναι να πειστούν οι πολίτες πως θέτουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους σε κίνδυνο.

Οι πολίτες δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης. Η κόπωσή τους πηγάζει από τον χαμένο προσωπικό τους κόπο.

Ένα είναι βέβαιο: το να πειστούν οι πολίτες δεν είναι δουλειά της αστυνομίας, αλλά της κυβέρνησης.  Η τήρηση των μέτρων ενέχει προφανώς και το κομμάτι της ατομικής ευθύνης. Ας αναρωτηθούμε όμως: Γιατί οι πολίτες υπήρξαν απολύτως πειθαρχημένοι το προηγούμενο διάστημα και όχι σήμερα; Φταίει το γεγονός ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη προς τις επιλογές της κυβέρνησης (και αυτό αποτυπώνεται και δημοσκοπικά). Εξου και η κόπωση που πηγάζει από τον χαμένο προσωπικό τους κόπο.

Η κυβέρνηση βγαίνει πλέον μπροστά για να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται με κάθε τρόπο και αγωνιώδες βλέμμα προς πολιτικό της μέλλον- Οι επιστήμονες είναι πάντα εκεί με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο βλέμμα προς την ανθρώπινη ζωή.

Η κυβέρνηση είναι η απολύτως υπεύθυνη για να εφαρμόσει τα σωστά μέτρα. Κατόπιν υποδείξεως των ειδικών και όχι κατόπιν πολιτικών επιλογών. Αξίζει τον κόπο να συγκρίνουμε δύο περιόδους μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο πανδημίας:

·         Στην έναρξη της πανδημίας στο προσκήνιο βρίσκονταν οι ειδικοί. Ενημέρωναν τον κόσμο και οι πολίτες γνώριζαν ότι οι επιστήμονες απαντούν στα προβλήματα και προσπαθούν να διαφυλάξουν την υγεία τους και την ανθρώπινη ζωή.

·         Σήμερα πάλι στο προσκήνιο βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση η οποία, λόγω προφανούς αδιεξόδου και σωρείας λαθών επιχειρεί να χειραγωγήσει την επιτροπή με πολιτικές επιλογές. Τι εννοώ; Οι ειδικοί διατυπώνουν την άποψή τους αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει, όταν της δίνεται η ευκαιρία. Πόσο σωστό αλήθεια είναι να εισηγείται η πολιτική ηγεσία και να τοποθετείται η επιτροπή των ειδικών; Εγκληματικό το χαρακτηρίζω αυτό. Η κυβέρνηση θα όφειλε να ακούει όλους τους προβληματισμούς της επιστημονικής ομάδας και τα μέτρα να τα εισηγούνται οι ειδικοί.  Εξου και αυτό το αλαλούμ μέτρων με αποτέλεσμα να διαρραγεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η κυβέρνηση πιέζεται από τα οικονομικά στοιχεία της δικής της ανεπαρκούς διαχείρισης – Οι επιστήμονες πιέζονται από τα στοιχεία μίας υγειονομικής τραγωδίας.

Οι επιστήμονες βρίσκονται εκεί για να κάνουν επιστημονικές εισηγήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η υγειονομική τραγωδία. Και μπορεί μεν τα οικονομικά στοιχεία όπως και τις συνέπειες της κακοδιαχείρισής της να τα γνωρίζει η κυβέρνηση αλλά και οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία μίας ζοφερής κατάστασης: γεμάτες ΜΕΘ και διασωληνωμένους εκτός εντατικών.  Εκτός ΜΕΘ πέθαναν το 75.9% των ασθενών. Και περίπου το 70% των νοσηλευθέντων στις ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους. Δεν είναι αναμενόμενο ποσοστό αυτό! Σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι άργησαν να μπουν στις εντατικές.  Σήμερα έχουμε επίσης έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες θνησιμότητας στην Ευρώπη: 3.2%. Αυτά τα στοιχεία γνωρίζει η επιτροπή των ειδικών και αυτά θέλει η κυβέρνηση να αποκρύψει προς ίδιον πολιτικό όφελος, παίρνοντας μέτρα τα οποία εναντιώνονται σε αυτά τα στοιχεία. Και δεν είναι πρωτοφανές αυτό. Εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση, πιεζόμενη από τα δικά της αδιέξοδα έχει επανειλημμένως παρακάμψει εισηγήσεις καταλήγοντας σε αυτό το αλαλούμ μέτρων και σε αυτή την πλέον ανεπαρκή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.