“Γονατίζουν” τα νοσοκομεία της χώρας από το “τσουνάμι” εισαγωγών

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η πανδημία καλπάζει, προκαλώντας ανησυχία, στο μικροσκόπιο μπαίνει η κατάσταση του συστήματος υγείας και συγκεκριμένα των νοσοκομείων, αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται καθημερινά. Ήδη τα όσα λένε γιατροί και νοσηλευτές θυμίζουν τα όσα έζησε η χώρα το Νοέμβριο του 2020, ενώ πληθαίνουν τα περιστατικά θανάτων από τη νόσο εκτός ΜΕΘ.

Θάνατοι εκτός ΜΕΘ – Στα όριά του το ΕΣΥ

Η κατάσταση είναι δραματική στο σύστημα υγείας σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, από το «τσουνάμι» των νοσηλειών. Μεγάλη πίεση καταγράφεται πλέον και στις εφημερίες των νοσοκομείων στο Λεκανοπέδιο, με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά και θανάτους.

Καθώς οι νοσηλείες αυξάνονται καθημερινά, τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες εισαγωγές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας ασθενής με κορωνοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό Νοσοκομείο, πέθανε κατά τη διάρκεια της εφημερίας, χωρίς να προλάβει να μπει στην εντατική. Στο νοσοκομείο συνολικά τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Σε απλή κλίνη νοσηλεύονταν και ένας 22χρονος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατέληξε χθες, Τετάρτη. Δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ είχε υποκείμενα νοσήματα με παροχή οξυγόνου. Στη ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» η πίεση παραμένει, καθώς είναι πλήρεις και οι 18 κλίνες και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ3, τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, περί τα 22 άτομα ήταν χθες διασωληνωμένα εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και στο νοσοκομείο Βόλου, όπου ήδη έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για την τρομακτική διασπορά του κορονοϊού. Είκοσι έξι ασθενείς μεταφέρθηκαν ήδη σε ιδιωτικές κλινικές και η επιχείρηση αποσυμφόρησης του νοσοκομείου θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Πέντε ακόμη νεκροί από κορονοϊό προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον μακρύ απολογισμό θυμάτων από covid. Ένας διασωληνόμενος με κορωνοϊό βρίσκεται εκτός ΜΕΘ ενώ κρεβάτι ΜΕΘ δεν υπάρχει και για έναν 30χρονο διανομέα με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από σοβαρό τροχαίο που είχε το βράδυ της Τετάρτης στο Βόλο.

Πηγή: ethnos.gr