Γιάννης Μιχαηλίδης: Ένας ακόμα επιβαρυμένος πολιτικός κρατούμενος

Ο αναρχικός κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση τα τελευταία 8μιση χρόνια, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας από τις 23 Μαΐου ώστε να διεκδικήσει την έννομη αποφυλάκισή του, έχοντας εκτίσει τα 3/5 για ποινή 20 ετών και τα 2/5 για ποινή λόγω απόδρασης. Τον Φεβρουάριο του 2022, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας αποφασίζει πως ο ίδιος «δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις καθώς συντρέχει κίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων», απορρίπτοντας το αίτημά του.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης κατέθεσε ξανά αίτηση για αποφυλάκιση, η οποία όμως στις 20 Ιουνίου απορρίφθηκε για άλλη μια φορά. Γενικότερα, ο Γ. Μιχαηλίδης είχε συλληφθεί αρχικά, πριν από περίπου 10 χρόνια, με την κατηγορία ότι είναι μέλος της Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς και τελικά αθωώθηκε. Λίγο αργότερα, συνελήφθη για ληστεία τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης, με την αστυνομία να δίνει τότε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το πρησμένο του πρόσωπο, από το ξύλο. Ενώ πλησίαζε το 18μηνο του ανώτατου ορίου κράτησης, προφυλακίζεται εκ νέου, πάλι για υπόθεση της ΣΠΦ, κατηγορία από την οποία και πάλι αθωώθηκε.

Ο κρατούμενος πολλές φορές βρισκόταν εκτός φυλακής, χωρίς να προκαλέσει οποιοδήποτε πρόβλημα, λαμβάνοντας κανονικά άδειες, ενώ έχει περάσει και όλα τα θεωρητικά μαθήματα της σχολής του (τα εργαστήρια απαιτούν φυσική παρουσία).

Από τα μέσα Ιουνίου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λαμίας, με την υγεία του να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας, ο Γιάννης Μηχαηλίδης ζύγιζε 73 κιλά. Στις 27/5 είχε χάσει ήδη 4 κιλά, ενώ στις 2/6 είχε πέσει στα 67. Στις 7/6 ζύγιζε 65,5 κιλά, έχοντας χάσει το 10% του αρχικού σωματικού του βάρους. Έξι μέρες μετά, είχε χάσει ακόμη δύο κιλά, ενώ στις 14 Ιουνίου ζύγιζε πλέον 62,2 κιλά. Στις 19/6, το βάρος του ήταν πλέον 57,5 κιλά, έχοντας χάσει περίπου 20% του αρχικού του βάρους.

Στις 26/6, η γιατρός του ΕΣΥ Βεργοπούλου Παντελία, σε ενημέρωσή της έπειτα από εξέταση του Γ. Μηχαηλίδη, ανέφερε πως έχουν αρχίσει να δυσλειτουργούν όργανα ζωτικής σημασίας, όπως το ήπαρ, η καρδιά και η σπλήνα.

«Η ιατρική μου εκτίμηση είναι ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ενδέχεται, να παρουσιάσει σοβαρή ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών λειτουργιών(κυκλοφορικό, γαστρεντερικό, αναπνευστικό) καθώς και σοβαρή μη αναστρέψιμη ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων (ηπατική, νεφρική, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλική αιμορραγία) που μπορεί να οδηγήσουν τον οργανισμό του σε  κατάσταση απειλητική για τη ζωή του απεργού πείνας».

Από την αρχή της απεργίας πείνας, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατά βάση έχουν κινητοποιηθεί, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις, πορείες, ανάρτηση πανό, βαψίματα σε τοίχους, κείμενα, αφισοκολλήσεις, παρεμβάσεις σε διάφορους χώρους έτσι ώστε να γνωστοποιηθεί το γεγονός.

Το ζήτημα είναι πως πρέπει να πάψει το καθεστώς μεροληψίας των πολιτικών κρατουμένων. Άλλωστε, δεν μπορεί κανείς να μην φέρει στο νου του το γεγονός πως εδώ και λίγες μέρες, βρίσκονται ελεύθεροι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, δολοφόνος του Αλέξη, ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου και ελεύθερος με αναστολή ο Δημήτρης Λιγνάδης για το βιασμό δύο ανηλίκων το 2015.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως, όπως έχει πει και ο δικηγόρος του Γ. Μιχαηλίδη, αν ένας κρατούμενος δεν βλέπει «φως στο τούνελ», τότε χάνει την ελπίδα του.

Πηγή: 4news.gr – Γιάννης Τσεκούρας