Επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών χωρίς μάσκες και διαγνωστικά τεστ στα σχολεία

Το φετινό κουδούνι στα σχολεία θα χτυπήσει με απαλλαγμένους τους μαθητές και τους  εκπαιδευτικούς από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται ότι είναι προαιρετική η χρήση μάσκας και διενέργειας τεστ,  συστήνοντας όμως στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν τα παιδιά τους προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά σε περίπτωση κρούσματος.

Στην περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια διαγνωσθεί θετικός/ή, τότε θα υπάρχουν τα  μέτρα αντιμετώπισης, δηλαδή καραντίνα πέντε ημερών και μετά έξοδος με μάσκα για επιπλέον πέντε ημέρες για το παιδί που θα βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό.

Η κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας

Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα. Έτσι:

  • Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
  • Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
  • Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
  • Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
  • Τήρηση της υγιεινής των χεριών.
  • Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
  • Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.