Έντονες αντιδράσεις για τις κλειστές δομές-Ν. Μηταράκης: Θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι (video-audio)

Κλειστές δομές φιλοξενίας για τους μετανάστες πρόκειται να δημιουργηθούν σε Σάμο, Χίο, Λέσβο, Κω και Λέρο μέχρι το καλοκαίρι, μετά από την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αποφάσισε η κυβέρνηση για επίταξη ακινήτων στα προαναφερόμενα νησιά, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Έντονες είναι οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων, οι οποίοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις για την Πέμπτη το πρωί στην Αθήνα, ενώ ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση με τοπικούς φορείς καθώς υπάρχουν διαφωνίες. Ο υπουργός Μετανάστευσης χαρακτήρισε το μέτρο «έκτακτης ανάγκης και υπογράμισε ότι συντρέχουν θέματα ασφάλειας στα νησιά. Οι δομές θα αρχίσουν να κατασκευάζονται τον Μάρτιο και θα λειτουργήσουν το καλοκαίρι, σημείωσε ο Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι νεοεισερχόμενοι θα διαμένουν στις κλειστές δομές προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση και η διαδικασία του ασύλου. Όταν διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές αλλά και στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται άσυλο, θα ακολουθείται η διαδικασία της επιστροφής. Όσοι διαμένουν στις κλειστές δομές θα δικαιούνται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα ενώ το βράδυ οι δομές θα μένουν κλειστές.

Οι κατασκευές των κλειστών δομών θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο ώστε να λειτουργήσουν το καλοκαίρι, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης προσθέτοντας ότι οι νέες δομές θα είναι ασφαλείς και ιατρικά αυτόνομες. Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η επίταξη ήταν «ένα μέσο έκτακτης ανάγκης για να δώσουμε λύσεις». Τονιζοντας ότι οι νέες δομές θα είναι ασφαλείς και ιατρικά αυτόνομες. Οι επιτάξεις των εκτάσεων θα ισχύσουν για τρία χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου, όπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.

Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή «ΑΠΟ ΤΙΣ 6» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στοίχημα της κυβέρνησης είναι οι γρήγορες επιστροφές. Ο κ. Αμανατίδης έκανε λόγο για αναποτελεσματικές και επικίνδυνες πολιτικές της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις υπήρξαν από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, δημάρχους των νησιών και κατοίκων και προγραμματίζουν κινητοποιήσεις την Πέμπτη στις 10:00 στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν επιλύεται κανένα πρόβλημα, ταυτόχρονα θα συνεχίζουν να λειτουργούν οι ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Όπως ανέφερε, σήμερα συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να παρθούν αποφάσεις, για τη συνέχιση ή μη των αντιδράσεων. «Δώσαμε πολύ πίστωση χρόνου, από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα έχουν τριπλασιαστεί οι ροές, το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί», διευκρίνισε ο κ. Μουτζούρης.

«Είναι μία κακή επιλογή. Δεν εξυπηρετείται έτσι η αποσυμφόρηση» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Θα έπρεπε να υπάρχει ένα γενναίο πρόγραμμα, από το καλοκαίρι, στα προαναχωρησιακά κέντρα, να μείνει στα όρια ο πληθυσμός που παραλήφθηκε. «Δόθηκε ένα σήμα αποστροφής από την κυβέρνηση και είναι επί ξυρού ακμής αυτή η στρατηγική», επισήμανε ο κ. Βούτσης. Δήλωσε ωστόσο απόλυτα σύμφωνος με την κυβέρνηση, στην ένταση της προσπάθειας διεθνώς, «γιατί δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικό ζήτημα», όπως υπογράμμισε.

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι το δήθεν «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί την κρίση στα νησιά και πως ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα στα ΜΜΕ.

Πηγή: ΕΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ