Ενημέρωση για τα κρούσματα του κορονοϊού

Σήμερα Τετάρτη 4 Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε το όγδοο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για άτομο του περιβάλλοντος του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος το οποίο παρουσιάζει ήπια συμπτώματα και παραμένει απομονωμένο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΑΠΘ.

Πρόκειται για άνδρα, τον σύζυγο της φίλης της 38χρονης -η οποία υπήρξε το πρώτο κρούσμα που είχε επιστρέψει από την Ιταλία.

Και για τα οκτώ κρούσματα είναι διακριβωμένη η πηγή προέλευσης του κορονοϊού, δηλαδή πρόκειται για άτομα που είτε έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία, είτε ήρθαν σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν και είχαν προσβληθεί, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγχώρια μετάδοση.

Η ΕΡΤ στο κέντρο αναφοράς κορονοϊού του ΑΠΘ

Το 8ο κρούσμα κορονοϊού είναι από τον στενό κύκλο της 38χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη και αυτό είναι θετικό για την εξέλιξη μετάδοσης του ιού, δήλωσε στην ΕΡΤ η Άννα Παπά, υπεύθυνη Κέντρου Αναφοράς κορονοϊού του ΑΠΘ. «Υπάρχει επιδημιολογική συσχέτιση των περιστατικών. Δεν έχουμε τοπική διασπορά και αυτό είναι πολύ σημαντικό» διευκρίνισε η κα Παπά. Επίσης ανέφερε ότι γίνονται έλεγχοι καθημερινά. Απαντώντας σε ερώτηση εάν πρέπει να μην υπάρχει νέο κρούσμα για μια περίοδο 12 έως 16 εβδομάδων προτού μια επιδημία κηρυχθεί λήξασα είπε πως «υπάρχει επιτήρηση της επιδημίας στη χώρα μας, αλλά με την Ιταλία σε έξαρση έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».

Στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά τέσσερα καταγεγραμμένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα στην Αθήνα. Η κατάσταση της υγείας και των οκτώ δεν εμπνέει ανησυχία. Η διαδικασία ιχνηλάτησης συνεχίζεται ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης.

Να σημειωθεί ότι στο Βόλο διαμορφώθηκαν και είναι διαθέσιμοι τέσσερις επιπλέον θάλαμοι αρνητικής πίεσης στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο.

H αρνητική πίεση σε έναν θάλαμο-δωμάτιο εμποδίζει την έξοδο του αέρα από την πόρτα και από τον εξαερισμό. Είναι πλήρως απομονωμένος και με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουροι οι γιατροί ότι ένας ιός που μεταδίδεται μέσω του αέρα, δεν θα «ξεφύγει» μέσα στο νοσοκομείο.

Όλοι αυτοί οι θάλαμοι διαθέτουν δική τους τουαλέτα, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη για την ασφαλή μεταφορά των ύποπτων κρουσμάτων σε αυτούς (από πού θα διέλθουν οι ασθενείς, σε ποια ασανσέρ θα μπουν κ.λπ.).

Οι συγκεκριμένοι θάλαμοι μοιάζουν κατά πολύ με τους θαλάμους των ΜΕΘ, διαθέτουν εξοπλισμό για διασωληνώσεις και μόνιτορ, που παρακολουθούν τις ζωτικές λειτουργίες των ασθενών.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ