Αύξηση 73% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος… τα τελευταία δύο 24ωρα

Τρομακτική για τους καταναλωτές είναι νέα αδιανόητη αύξηση της τιμής στο ρεύμα, η οποία έφτασε στο 73% μέσα σε μόλις 48 ώρες, ενώ σε σχέση με πέρυσι οι τιμές έχουν εκτοξευθεί κατά 1.400%. Όπως μετέδωσε το OPEN, τον Ιανουάριο του 2021 η μέση τιμή της μεγαβατώρας κυμαινόταν στα 52 ευρώ ενώ σήμερα Δευτέρα 29 Αυγούστου η τιμή έχει φτάσει στα 697 ευρώ. Φυσικά σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει συνεχώς να επιδοτείται η τιμή της μεγαβατώρας προκριμένου νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώνουν το ρεύμα.

Ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας τόνισε στην ΕΡΤ ότι για την ενεργειακή κρίση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις και τόνισε ότι είναι απορίας άξιο για ποιον λόγο φτάσαμε μέχρι εδώ. Όπως μετέδωσε άλλωστε ο Στέφανος Σίσκος στο OPEN, αν εφαρμοζόταν πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου – οι οποίες επηρεάζουν εκείνες του ρεύματος- τώρα δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτήν την κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ σήμερα η χονδρική τιμή σε Ελλάδα και Ιταλία πλησιάζει στα 700 ευρώ, στις χώρες που εφαρμόστηκε το πλαφόν καθώς πήραν εξαίρεση διότι θεωρούνται ενεργειακά νησιά, δηλαδή στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, η μεγαβατώρα θα είναι στα 188 ευρώ.

Ο κ. Χατζησαλάτας μίλησε στην ΕΡΤ για την επιδότηση ρεύματος τον Σεπτέμβριο και τι θα σημαίνει αυτό για την τσέπη των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα σχολίασε ότι τα μέτρα στήριξης υπολογίζονται σε 1,9 δισ ευρώ. Η κιλοβατώρα θα είναι περίπου στο 0,17 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με τον Αύγουστο.

Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της τιμής φυσικού αερίου και ρεύματος προκαλεί άλμα του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη με τις κεντρικές τράπεζες να το προσπαθούν να του συγκρατούν με συνεχείς νέες αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που αναμένεται να βρεθεί μπροστά μας το επόμενο χρονικό διάστημα και τα επόμενα χρόνια.

Τον Ιούλιο τα επιτόκια αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα κατά 0,5%, ενώ αναμένεται νέα αύξηση κατά 0,5 % και τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι μέσα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα ζητούν να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 0,75% τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αποκλείεται οι αυξήσεις να σημειώνονται κάθε μήνα ως απάντηση στον πληθωρισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού για την χώρα θα είναι αυξημένο, ενώ και τα επιτόκια για δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα είναι επίσης αυξημένα.

Πηγή: ethnos