Ανακοινώνεται η παράταση του lockdown – Τι ανοίγει για Χριστούγεννα

Η παράταση του lockdown είναι δεδομένη και την ανακοινώνει η κυβέρνηση την προσεχή Παρασκευή, όπως ανέφερε ο Γιάννης Σαραντάκος στην «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (27/11) ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το πώς αναμένεται να κινηθεί ο Δεκέμβριος με τα δείγματα γραφής να μην είναι αισιόδοξα. Ετσι λοιπόν, το απόγευμα της ίδιας ημέρας (σ.σ.: η Δευτέρα 30/11 συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες), η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση του lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να αποφύγει να μιλήσει με συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς η κατάσταση επανεκτιμάται μέρα με τη μέρα και τα δεδομένα αλλάζουν.

Το πλάνο που υπάρχει στα σκαριά τη δεδομένη στιγμή είναι να αρθεί αρχικά το lockdown σε

-εποχιακά είδη, καταστήματα παιχνιδιών και γενικά οι επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλο τζίρο την περίοδο των Χριστουγέννων,

-θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και λίγο πριν τα Χριστούγεννα γύρω στις 20 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα στις πόλεις.

-Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα ανοίξει η εστίαση, ενώ δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Υπάρχουν εισηγήσεις για να υπάρξει άνοιγμα υπό προϋποθέσεις στην οργανωμένη εστίαση. Λίγα τραπέζια, μικρές παρέες, μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής στο χώρο για πελάτες, εργαζόμενους. Αν παρθεί τελικά η απόφαση για άνοιγμα, τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Δε θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, κάτι που σημαίνει ότι θα δεχθεί πλήγμα ο χειμερινός τουρισμός.

Εξάλλου, αναμένεται να υπάρξει νέα ειδική καμπάνια ενόψει των εορτών, για να καταστεί σαφές το ότι «μένουμε σπίτι τα Χριστούγεννα» σημαίνει ότι μένουμε λίγοι και καλοί και δεν θα αλλάξουμε χρόνο με συγγενείς και φίλους, αλλά με την «κοινωνική φούσκα» που συναναστρεφόμαστε, δηλαδή άκρως οικογενειακά.

Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο γ.γ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως ο ίδιος σημείωσε αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς μετά το lockdown θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε ό,τι χτίσουμε με το υπάρχον lockdown. «Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επεσήμανε πως θα υπάρχουν κανόνες για την λειτουργία των επιχειρήσεων και πως οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις γιορτές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» του clickaway, σύμφωνα με το όποιο όποιος δεν θέλει να μπει μέσα σε κατάστημα, θα έχει προπληρώσει το προϊόν και θα πηγαίνει μόνο να το παραλάβει.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/politiki/134688_koronoios-anakoinonetai-i-paratasi-toy-lockdown-ti-anoigei-gia-ta-hristoygenna