Πάσχα 2022: Τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση

Τα μέτρα που ισχύουν το Πάσχα 2022 σε εστίαση και διασκέδαση, αναφέρονται στο νέο ΦΕΚ. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στα μέτρα στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και ότι οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση τόσο στην εστίαση όσο και τη διασκέδαση.

Πώς λειτουργούν εστίαση και διασκέδαση το Πάσχα 2022 – Τα μέτρα

Τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους (όσοι έχουν κάνει τις τρεις δόσεις) ή εμβολιασμένους με δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, προβλέπεται υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.

Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και διαθέτουν άδεια λειτουργείας για κατάστημα υγειοονομικού ενδιαφέροντος ο πελάτης πρέπει να επιδείξει:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικού νόσησης ή
  • βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για covid-19 (rapid test, μοριακό).

Μέχρι πότε ισχύουν τα μέτρα σε εστίαση και διασκέδαση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ σχετικά με το πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος, τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό παραμένουν σε ισχύ για δύο εβδομάδες περίπου.

Ειδικότερα, τα έκτακτα μέτρα προστασίας από την covid-19 της Δημόσιας Υγείας θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Μαΐου.

Διευκρινίζεται ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση 1,5 μ. απόστασης.

Μέτρα στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς πηγαίνουν οι πιστοί στις Ακολουθίες

Αναφορικά με τις Λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο ΦΕΚ επισημαίνεται πώς οι πιστοί θα παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες (12 Ευαγγέλια, Αποκαθήλωση, Επιτάφιος, Ανάσταση) στην εκκλησία.

Ειδικότερα, στις εκκλησίες οι πιστοί εισέρχονται αφού επιδείξουν:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • πιστοποιητικό νόσησης ή
  • αρνητικό διαγνωστικό τεστ covid-19.
  • Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στο εσωτερικό της εκκλησίας και του ιερού νερού.
  • Σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συνωστισμός. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Στο ΦΕΚ για τα μέτρα με τα οποία κάνουμε Πάσχα φέτος διευκρινίζεται ότι υποχρεωτική παραμένει η χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜΜ.