“ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ-ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ”

Της Κατερίνας Ντάση

Μια ημέρα γιορτής, η σημερινή, η παγκόσμια ημέρα Εθελοντισμού.

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη από το 1985, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να τιμήσει τα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Στο άκουσμα της λέξης «εθελοντισμός», ο νους όλων πάει στην ανιδιοτελή προσφορά υπηρεσιών.

ΟΙ Έλληνες έχουμε μπολιασμένη μέσα μας την εθελοντική προσφορά και από τη θρησκεία μας.

Ο Εθελοντισμός – διακονία έχει χριστοκεντρικό περιεχόμενο. Ο Χριστός ήταν Εκείνος που είπε: “Ουκ ήλθον διακονηθήναι αλλά διακονείσαι” – δεν ήλθα για να υπηρετηθώ αλλά για να υπηρετήσω.

Ως έννοια συναντάται και στην αρχαία Ελλάδα, φτάνοντας ως τις μέρες μας με την μορφή της αλληλεγγύης στον αθλητισμό, την φτώχεια, την υγεία κ.α.

Σήμερα σε μια δύσκολη εποχή που από τη μία πλευρά κυριαρχεί ο εγωισμός και το ατομικό συμφέρον και από την άλλη τα διογκωμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, οι εθελοντές είναι εκείνοι που βοηθούν και τρέχουν να δώσουν χαρά και πολλές φορές και λύση στα προβλήματα, με κίνητρο την αγάπη που τους διακατέχει για τον Άνθρωπο.

Ο εθελοντής μέσω της ανιδιοτελούς προσφοράς στο συνάνθρωπο, στην πατρίδα, τη φύση, το περιβάλλον δρα είτε ατομικά, είτε διαμέσου οργανώσεων και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

Στο παγκόσμιο περιβάλλον πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις δρουν, προσφέροντας εθελοντισμό.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι η συνείδηση της ανθρωπότητας, είχε πει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Με την φράση αυτή ήθελε να τονίσει ότι οι ενεργοί πολίτες, όταν το κράτος δεν μπορεί να λύσει προβλήματα, παρεμβαίνουν ως κοινωνία των πολιτών και επιλύει προβλήματα.

Σήμερα η δράση της κοινωνίας των πολιτών είναι γεγονός.

Η φετινή εορταστική ημέρα βρίσκει την ανθρωπότητα υπό τη δίνη της πανδημίας του Covid -19.

Βλέπουμε σήμερα τους εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές να είναι στην πρώτη γραμμή και με υπερβάλλοντα ζήλο, αντάξιοι του καθήκοντός τους για προσφορά στην δημόσια υγεία να δίνουν μάχη για να κρατηθεί το σύστημα υγείας “όρθιο” , διακινδυνεύοντας ακόμα και την ζωή τους

Ο εθελοντισμός στην υγεία αποτυπώνεται και εκφράζεται με την υπέρτατη πράξη αλτρουισμού, εκείνη της ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος, της δωρεάς οργάνων σώματος για την ίδια την ζωή.

Οι σημαντικότερες εθελοντικές οργανώσεις θεωρούνται η Unicef, Το χαμόγελο του παιδιού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Οι Γιατροί χωρίς σύνορα, Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η Greenpeace, το WWF, Make v wish, κ.α.

Είναι οι δρώντες που συμπληρώνουν θαυμάσια το κοινωνικό κράτος και συμβάλλoυν στην ευρυθμία της κοινωνίας.

Οι συνήθεις τομείς δραστηριοποίησης αφορούν τις φιλανθρωπικές, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, την προστασία του περιβάλλοντος.

Φέτος που η απομόνωση και ο εγκλεισμός έχουν αναδείξει την αξία των κοινωνικών δράσεων που ελάμβαναν χώρα και δημιουργούσαν μια διάδραση αλλά και μαι μεγάλη αγκαλιά για όσους μας είχαν ανάγκη, αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία να είναι περισσότερη Ανθρωποκεντρική η ζωή μας και η εθελοντική προσφορά μας στάση ζωής, κοινωνική ευθύνη και όχι φιλανθρωπία , ελεημοσύνη.

Ο Εθελοντισμός για να αναπτυχθεί θέλει την εκπαίδευση σύμμαχό του και τον Εθελοντή ήρωά του, μακριά την Αμηχανία, την Αδράνεια και τη Μοιρολατρία.

“ Για σένα αυτό που μπορεί να είναι αμελητέο για τον άλλο μπορεί να είναι ανεκτίμητο” , ας μην το ξεχνάμε .